W kuchni DDTVN prawdziwa włoska pizza

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji, do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Matteo Brunetti, aby pokazał, jak przygotowuje się włoską pizzę z prawdziwego zdarzenia.

Ciasto do pizzy (składniki na 4-5 sztuk)

Składniki:

  • 800 g mąki
    • 0,5 l wody
      • 1,2 g świeżych drożdży
        • 25 g soli
          • 25-30 g oliwy
            • 13 g cukru

              Przygotowanie:

              Wymieszać sól w wodzie aż się rozpuści. W małej szklance rozpuścić drożdże w odrobinie wody. W dużej misce wymieszać drożdże z odrobiną wody, dodawać powoli resztę wody, sól i resztę mąki. Dodać cukier, dalej mieszając. Na sam koniec dodać oliwę i dobrze zagnieść ciasto. Ważne, by pierwszy etap trwał maksymalnie 20 minut. Z ciasta zrobić kulkę, włożyć do miski, przykryć folią i zostawić aż zwiększy swoją objętość dwu- lub nawet trzykrotnie. Ciasto może wyrastać maksymalnie przez 2 godziny. Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 porcji (formujemy z nich kulki).

              Z każdej porcji robimy jedną pizzę. Nakładamy sos, wybrane przez nas dodatkowe składniki i wkładamy do pieca. Ważne, by piec był dobrze nagrzany do 250-300 st. C. Piec około 5-8 minut.

              Zobacz także: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch

              Pizza Margherita (na 4-5 sztuk)

              Składniki:

              • 2 pomidory w puszce
                • sól
                  • pieprz
                    • oliwa
                      • 15 g cukru
                        • 2 garście bazylii
                          • 2 mozzarelle

                            Przygotowanie:

                            Pomidory z puszki rozdrabniamy rękoma, by pozostały małe kawałki. Posolić, dodać pieprz, 2 łyżki oliwy, cukier, połowę listków bazylii, wymieszać wszystko i odstawić na 30 minut. Rozdrabniamy mozzarellę rękoma na średnie kawałki. Ciasto smarujemy sosem, dodajemy ser i pozostałe listki bazylii. Skrapiamy łyżką oliwy i wkładamy do pieca.

                            Pizza z oscypkiem i warzywami (na 4-5 sztuk)

                            Składniki:

                            • 2 pomidory w puszce
                              • 300 g oscypka
                                • 2 bakłażany pokrojone w plastry
                                  • 2 cukinie pokrojone w plastry
                                    • sól
                                      • pieprz
                                        • oliwa

                                          Przygotowanie:

                                          Pomidory z puszki rozdrabniamy rękoma. Bakłażana i cukinię grillujemy na patelni z odrobiną soli i pieprzu. Oscypek kroimy w kostkę. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos, na to kładziemy plastry grillowanego bakłażana i cukinię, posypujemy pokrojonym oscypkiem. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, na koniec skrapiamy łyżką oliwy.

                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości