Kalafior z serem i boczkiem albo z palonym masłem! Kuchnia Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na kalafiorze. Warzywo to nie tylko doskonale smakuje, ma również mnóstwo wartości odżywczych. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego pomoże ustrzec się przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.

Sałatka z kalafiora na surowo

  • 1 kalafior
    • 3 ogórki kiszone
      • 1 pęczek szczypiorku
        • 1 cebula czerwona
          • 2 pomidory
            • 1 jabłko zielone
              • Olej

                Sos:

                • 2 łyżki majonezu
                  • 1 łyżka musztardy francuskiej
                    • Woda z ogórków kiszonych
                      • Natka pietruszki
                        • Koper
                          • Sól, pieprz
                            • Cukier do smaku

                              Przygotowanie:

                              Kalafiora dzielimy na różyczki, skrapiamy olejem i posypujemy solą. Wstawiamy do pieczenia . Jabłko kroimy w plastry, łączymy z ogórkami, z cebulą i z pomidorem, polewamy sosem.

                              >>>Wywiad z Andrzejem Polanem. Miał zostać nauczycielem, wybrał kuchnię!<<<

                              >>> Jak zrobić ciasto na pierogi? Przepisy na pierogi z rabarbarem, z truskawkami oraz z bobem i miętą.<<<

                              Kalafior pieczony z boczkiem i serem

                              • Kalafior
                                • 200 g boczku wędzonego
                                  • 1 cebula
                                    • 2 łyżki bułki tartej
                                      • Masło klarowane
                                        • Rozmaryn świeży
                                          • 150 g sera bursztyn

                                            Przygotowanie:

                                            Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy na blaszce, polewamy masłem, posypujemy solą. Dodajemy boczek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. W trakcie posypujemy bułką. Na koniec dodajemy ser.

                                            >>>Zobacz też: Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan.

                                            Kalafior, młode ziemniaczki i jajko

                                            • 1 kalafior
                                              • 400 g młodych ziemniaków
                                                • 4 jajka
                                                  • Masło klarowane
                                                    • Ogórek gruntowy
                                                      • Koper
                                                        • Ocet jabłkowy
                                                          • Śmietana 18%
                                                            • Sól, pieprz
                                                              • Cukier do smaku

                                                                Przygotowanie:

                                                                Kalafiora dzielimy na różyczki, smażymy na patelni na maśle na złoty kolor. Ziemniaki myjemy, gotujemy w wodzie i dodajemy do kalafiora. Obsmażamy. Ogórki miksujemy z koprem, octem, solą, pieprzem i cukrem. Jajka wrzucamy do gotującej wody, gotujemy 6 minut i przekładamy do zimnej wody.

                                                                Kalafior z majonezem z palonego masła

                                                                • 1 kalafior
                                                                  • 4 żółtka
                                                                    • 200 g masła
                                                                      • 100 ml oleju
                                                                        • Sól, pieprz
                                                                          • Cukier do smaku
                                                                            • Sok z cytryny
                                                                              • Grzanki
                                                                                • Łyżeczka musztardy rosyjskiej

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Kalafior wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy ok. 12 minut. Wyjmujemy i przekładamy do zimnej wody. Żółtka miksujemy z sokiem z cytryny. Masło zagotowujemy, przyrumieniamy. Odcedzamy, a czysty tłuszcz łączymy z olejem. Wolnym strumieniem dodajemy do żółtek. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Wykładamy na kalafiora, posypujemy grzankami.

                                                                                  >>>Zobacz też: Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?

                                                                                  >>>Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem<<<

                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości