W kuchni DDTVN: pieczarki w roli głównej

W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała potrawy bazujące na pieczarkach. Co powiecie na: Carpaccio z pieczarek z wędzonym twarogiem i marynowanym pieprzem, krem z pieczarek pod ciastem francuskim, placek pieczarkowy oraz zapiekane portobello pod kruszonką.

Carpaccio z pieczarek z wędzonym twarogiem i marynowanym pieprzem

Składniki:

  • 4 średniej wielkości pieczarki
    • Sól, pieprz
      • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
        • Oliwa z oliwek
          • Ok. 100 g solonego, wędzonego twarogu
            • Świeży tymianek
              • Listki rukoli do dekoracji
                • Skórka starta z ¼ cytryny
                  • ½ łyżeczki miodu
                    • Bagietka do podania

                      Przygotowanie:

                      Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plastry najlepiej na mandolinie. Pieprz rozgniatamy na desce i łączymy w miseczce z miodem, skórką startą z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Rozkładamy na talerzach listki rukoli, plastry pieczarek i na wierzch rozkruszamy wędzony twaróg. Całość skrapiamy dressingiem i obsypujemy listkami tymianku. Podajemy ze świeżą bagietką.

                      Krem z pieczarek pod ciastem francuskim

                      Składniki:

                      • Ciasto francuskie
                        • 600 g pieczarek
                          • 1 por (tylko biała część)
                            • 125 ml białego wina
                              • Ok. 80 g masła
                                • 1 l jasnego, lekkiego bulionu
                                  • Nać pietruszki
                                    • Sól, pieprz
                                      • 100 g sera typu lazur
                                        • 200 ml śmietanki kremówki

                                          Przygotowanie:

                                          Pieczarki obieramy i kroimy w plastry (2 sztuki zostawiamy na później), por oczyszczamy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy 50 g masła w dużym rondlu i przesmażamy na nim krótko, tylko do zeszklenia por. Dorzucamy pieczarki i przesmażamy razem. Następnie podlewamy winem i odparowujemy. Podlewamy bulionem, dodajemy pokruszony ser lazur i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle przesmażamy na złoto pozostawione, pokrojone w grube plastry pieczarki. Hartujemy śmietankę, wlewamy do zupy i całość miksujemy blenderem. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Przelewamy zupę do kokilek i do każdej wkładamy po kolka plasterków przesmażonych pieczarek. Wycinamy krążki z ciasta francuskiego o średnicy o 1-2 cm większej niż średnica miseczki di zapiekania. Układamy ciasto na wierzchu kokilki, nakłuwamy nożem i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut aż do zezłocenia się ciasta. Podajemy prosto z pieca udekorowane nacią pietruszki.

                                          Placek pieczarkowy

                                          Składniki:

                                          • 200 g masła
                                            • 400 g mąki
                                              • 1 łyżeczka soli
                                                • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
                                                  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                    • 2 jaja

                                                      Farsz:

                                                      • 1 kg pieczarek
                                                        • 1 cebula
                                                          • 1 ząbek czosnku
                                                            • 50 g masła
                                                              • 300 g śmietany 22%
                                                                • 4 jaja
                                                                  • 200 g startego żółtego sera
                                                                    • 1 łyżka mielonych, suszonych grzybów (opcjonalnie)

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Z mąki, masła, jaj, soli, rozmarynu i proszku do pieczenia przygotowujemy kruche ciasto. Najlepiej wszystkie składniki przełożyć do malaksera i pulsacyjnie wyrobić ciasto aż zacznie się sklejać. Następnie sklejamy je w gładką kulę, owijamy folią spożywczą spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie półplasterki, cebulkę w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na maśle przesmażamy cebulę, lekko ją doprawiamy solą i jak się zeszkli wrzucamy pieczarki. Na dość dużym ogniu przesmażamy ja do czasu aż odparuje z nich cała woda. Możemy w trakcie podsypać pieczarki pudrem z grzybów leśnych. Całość doprawiamy solą i pieprzem i lekko studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości dużej blachy z piekarnika i rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jaja mieszamy ze śmietaną a do wystudzonych pieczarek dodajemy starty ser. Mieszamy ze sobą masę jajeczną i pieczarki następnie wylewamy całość na przygotowany kruchy spód. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-30 minut aż ładnie wierzch się przypiecze. Podajemy na ciepło lub zimno.

                                                                      Zapiekane portobello pod kruszonką

                                                                      Składniki:

                                                                      • 4 kapelusze portobello
                                                                        • 1 pomidor
                                                                          • ½ pęczka szczypiorku
                                                                            • ½ szklanki startego parmezanu
                                                                              • 2-3 łyżki panko
                                                                                • Oliwa
                                                                                  • Sól, pieprz
                                                                                    • 100 g chorizo
                                                                                      • Bagietka do podania

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Kiełbaskę chorizo kroimy w drobna kostkę i przesmażamy krótko na suchej patelni. Parmezan mieszamy z panko i odstawiamy. Pomidor obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, szczypior drobno szatkujemy. Kapelusze portobello układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy doprawiamy solą i pieprzem i lekko skrapiamy oliwą. Układamy pomidory, chorizo, posypujemy szczypiorkiem. Obsypujemy pieczarki mieszanką parmezanu i panko i skrapiamy ponownie oliwą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy aż wierzch ładnie się zrumieni, czyli ok. 15-20 minut. Serwujemy gorące najlepiej z chrupiąca bagietką.

                                                                                        Zobacz też:

                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości