Pasty śniadaniowe: pyszne, zdrowe i proste!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestniczkę MasterChefa i autorkę książek kulinarnych Samar Khanafer. Przygotowała dla nas: pastę z pieczonych pieczarek z tymiankiem, pastę z łososia i awokado, pastę z tofu oraz czekoladową pastę z sezamem.

Pasta z pieczonych pieczarek z tymiankiem

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
    • 2 łyżki tahini
      • sok z 1/2 cytryny
        • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
          • 2 gałązki świeżego tymianku
            • ząbek czosnku
              • 50-100 ml wody niegazowanej
                • sól i pieprz do smaku
                  • do podania:
                    • oliwa z oliwek

                      Przygotowanie:

                      Zostawiamy kilka sztuk pieczarek, zaś resztę myjemy, kroimy na pół, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 20 minut w 180 st. C. Następnie studzimy, dodajemy obrany ząbek czosnku, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Blendujemy na gładką pastę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy niewielką ilość wody niegazowanej.

                      W tym czasie pozostałe pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek z odrobiną soli i świeżej gałki. Na sam koniec dodajemy świeży tymianek. Podsmażone pieczarki wykładamy na pastę, polewamy oliwą i posypujemy tymiankiem.

                      Zobacz także:

                      Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy!

                      Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

                      Pasta z łososia i awokado

                      Składniki:

                      • 2 awokado
                        • sok z cytryny
                          • 1/2 pęczka koperku
                            • ząbek czosnku
                              • przegotowana woda
                                • 200 g łososia wędzonego
                                  • sól i pieprz do smaku
                                    • zielony ogórek do podania
                                      • (lub inne ulubione warzywa)

                                        Przygotowanie:

                                        Awokado blendujemy wraz z sokiem z cytryny, solą i czosnkiem na gładką masę. Następnie dodajemy pokrojonego 1/2 łososia. Całość mieszamy z posiekanym koperkiem i wykładamy na ulubione pieczywo. Na pastę układamy dodatkowe plasterki łososia i ogórka.

                                        Szybka pasta z tofu

                                        Składniki:

                                        • kostka naturalnego tofu
                                          • 3-4 łyżki majonezu (wegańskiego lub zwykłego)
                                            • 2-3 łyżki sosu sojowego
                                              • łyżeczka musztardy
                                                • sól i pieprz do smaku
                                                  • 1/2 pęczka: szczypiorku i koperku
                                                    • łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych

                                                      Przygotowanie:

                                                      Tofu kroimy na kilka drobniejszych kawałków, dodajemy majonez, musztardę, sos sojowy, sól i pieprz, nieaktywne płatki drożdżowe i całość blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie można trochę dolać wody przegotowanej lub mleka roślinnego, jeśli pasta będzie za gęsta. Na sam koniec dodajemy posiekane zioła, natkę z pietruszki i koperek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ostatecznie. Podajemy na pieczywie z ulubionymi warzywami.

                                                      Czekoladowa pasta z sezamem

                                                      Składniki:

                                                      • 75 g gorzkiej czekolady
                                                        • 200 g tahini
                                                          • 50 g miodu lub syropu klonowego
                                                            • 3-4 łyżki oleju

                                                              Przygotowanie:

                                                              Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie mieszamy wraz z tahini, syropem klonowym lub miodem i olejem. Przechowujemy w szczelnym słoiku.

                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości