W kuchni DDTVN papryka w roli głównej

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy bazujące na papryce. Co powiecie na pastę z papryki i orzechów włoskich, sałatkę z pieczonych papryk i kozim serem czy zupę z pieczonej papryki, brzoskwinią i chrupiącym boczkiem?

Muhammara – pasta z papryki i orzechów włoskich

Składniki:

3 czerwone papryki (400 g po wyjęciu nasion)

60 g orzechów włoskich

1 łyżka syropu klonowego

½ łyżeczki ostrych płatków chili

1 łyżeczka kuminu rzymskiego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

szczypta soli

1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony

oliwa z oliwek

Dodatkowo do podania: chleb żytni na zakwasie

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200ºC. Umyj paprykę, przetnij na pół a następnie pozbądź się środka- nasion. Przygotowaną paprykę połóż na blaszce do pieczenia i piecz jakieś 30 minut. Po tym czasie, obróć paprykę na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.

W międzyczasie podpraż orzechy włoskie na suchej patelni tak aby nabrały koloru.

Po wyciągnięciu papryki włóż ją do torebki plastikowej. Dzięki temu skórka obluzuje się pod wpływem pary i dużo łatwiej będzie nam się jej później pozbyć. Po około 10-15 minutach możemy, ostrożnie trzymając za ogonek ściągamy skórkę z papryki.

Do malaksera wrzucamy podprażone orzechy włoskie i mielimy na drobno, dodajemy obraną paprykę, sól, czosnek, płatki chili, syrop klonowy. kumin rzymski i koncentrat pomidorowy. Wszystko zmiksuj na jedną gładką masę. Pastę przełóż do miseczki i polej łyżką dobrej oliwy. Najlepiej smakuje z żytnim pieczywem na zakwasie.

Sałatka z pieczonych papryk i kozim serem

Składniki:

3 upieczone papryki (żółta, czerwona, zielona),

kozi ser

czerwona cebula

orzechy laskowe

granat

rucola

świeży szpinak

soczewica z puszki

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

1 łyżka miodu

świeży rozmaryn

Składniki na sos:

jogurt naturalny

sok z świeżo wyciśniętej cytryny

świeże liście mięty

Przygotowanie:

Na talerz lub półmisek wyłóż szpinak baby oraz liście rukoli. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Upieczoną paprykę w trzech kolorach, przekrój i ułóż na półmisku, następnie dodaj odsączoną soczewicę, podprażone orzechy laskowe, granat oraz ser kozi. Całość skrop mieszanką z świeżego rozmarynu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i miodu. Na brzegach półmisku zrób niewielkie kleksy z przygotowanego sosu cytrynowo-miętowego.

Zupa z pieczonej papryki, brzoskwinią i chrupiącym boczkiem

Składniki:

4 duże upieczone papryki: dwie czerwone i dwie żółte

1 czerwona cebula

1/2 łyżeczki cynamonu

2 duże brzoskwinie

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka przecieru pomidorowego

150 g boczku w plastrach

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w przyprawie

1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka posiekanej kolendry

1,5 litra wywaru lub rosołu

2 łyżki obranych pistacji

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na oleju kokosowym. Dodaj papryki bez skóry i zalej wywarem. Dodaj przyprawy i gotuj 5 minut.

W rondelku rozgrzej olej kokosowy, rozpuść cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu, dodaj brzoskwinie pocięte na mniejsze kawałki

i duś około 15 minut, ciągle mieszając. Rozgrzej patelnie i podsmaż boczek aż będzie chrupiący lub ułóż go na kratce w piekarniku i piecz w temp 220 stopni przez 6 minut.

Do papryk dodaj przecier pomidorowy, zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Nalej zupę do miski i udekoruj brzoskwiniami, boczkiem, kolendrą i orzechami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości