Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN oryginalne przepisy z jarmużem

Jarmuż jest warzywem nie tylko smacznym, ale również niezwykle odżywczym i zdrowym. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Andrzeja Polana i Agnieszkę Cegielską, by przygotowali dania, w których jednym z głównych składników będzie właśnie jarmuż. Mogliśmy spróbować flaczków z boczniaków, kurczaka i jarmużu, ciasta drożdżowego z pesto z jarmużu oraz wiosenną sałatkę z jarmużem. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy Andrzeja Polana:

Flaczki z boczniaków, kurczaka i jarmużu

Składniki:
3-4 gałązki jarmużu
300 g boczniaków
1 włoszczyzna
1 pierś z kurczaka
ziele angielskie
liść laurowy
gałka muszkatołowa
imbir mielony
sól
pieprz czarny
2 cebule
50 g masła
olej do smażenia
bagietka

Przygotowanie:
Z włoszczyzny i kurczaka przygotowujemy bulion, kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z garnka. Boczniaki, połowę jarmużu skrapiamy olejem, posypujemy solą, jarmuż dodatkowo serem dojrzewającym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Pieczemy kilkanaście minut, w pierwszej kolejności wyjmujemy jarmuż, a boczniaki jeszcze dopiekamy. Upieczone boczniaki rwiemy w paski, podobnie postępujemy z ugotowaną piersią kurczaka. Tak przygotowane boczniaki, kurczaka zalewamy bulionem, dodajemy posiekany świeży jarmuż, doprawiamy przyprawami i na koniec dodajemy cebule przesmażoną na maśle.  Intensywną w smaku zupę podajemy z bagietką i posypujemy chrupiącym jarmużem.

Ciasto drożdżowe z pesto z jarmużu, kindziukiem, winogronami i serem

Składniki:
1 kg mąki
150 ml mleka
300 ml wody
200 ml oleju
100 g drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
400 g jarmużu
olej rzepakowy
100 g słonecznika
cząber
200 g kindziuku w plastrach
300 g winogron bezpestkowych zielonych i czerwonych
3 gruszki
300 g sera mozzarella w zalewie
200 g sera typu oscypek

Przygotowanie:
Liście jarmużu pozbawiamy łodyg, blanszujemy w wodzie osolonej i przekładamy do malaksera. Blendujemy ze słonecznikiem, olejem, cząbrem i solą. Powstałym pesto smarujemy blat ciasta drożdżowego, wcześniej delikatnie przesmarowanego olejem. Na pesto wykładamy plastry mozzarelli, plastry kindziuka, cebuli czerwonej, plastry gruszki i starty ser oscypek. Skrapiamy całość olejem, miodem, posypujemy czarnym pieprzem i pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku. Winogrona przesmażamy na patelni i kładziemy na upieczone ciasto tuż przed podaniem.

Przepis Agnieszki Cegielskiej

Sałatka wiosenna z jarmużem

Składniki:
jarmuż
1 awokado
1 mała cebulka
ser kozi camembert
orzechy włoskie
1 granat
czarny sezam
1 limonka
miód
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
84
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0