Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN o trendach żywieniowych 2016

Zdaniem żywieniowców, kucharzy i dietetyków rok 2016 będzie należał do roślin strączkowych. Dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dr inż. Ilonę Gałązkę-Czarnecką, która przygotowała dania zgodnie z prognozowanymi trendami. Nasz gość powiedział także, dlaczego świat oszalał na punkcie zdrowej żywności.

Zupa Czarne oczko

Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
por
2 cebule
6 średnich ziemniaków
filet drobiowy – porcja rosołowa lub 2-3 sztuki podudzia drobiowego
3 łyżki kaszy manny
śmietana 18%
śmietana 36%
groszek ptysiowy
400 g soczewicy czerwonej
groszek zielony z puszki lub mrożony
400 g soczewicy czarnej beluga

Pasztecik z farszem z soczewicy z morelami i suszonymi pomidorami

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru
drożdże
4 jajka
szczypta soli
szklanka śmietany 18%
mleko
Farsz:
400 g soczewicy czerwonej
400 g suszonych moreli
suszone pomidory w zalewie w słoiku
3 cebule

Przekąska z ciecierzycy z czarnuszką

Składniki:
400 g ciecierzycy w słoiku
opakowanie sera feta lub typu bałkańskiego
pesto (zielone) z bazylią
sałata typu rukola lub roszponka
czarnuszka (nasionka – przyprawa)
żurawina (najlepiej niedosładzana)
2 ząbki czosnku

Przekąska z fasoli czerwonej

Składniki:
400 g fasoli czerwonej z puszki
ananas świeży
pestki dyni
kiełki soczewicy
kiełki brokułów
kiełki lucerny
2 filety drobiowe podwójne
płatki z nasion amarantusa

Pasta

Składniki:
olej lniany
600 g serka białego homogenizowanego
natka pietruszki
pęczek rzodkiewki
kiełki brokułów, fasolki mung, lucerny
świeży lubczyk
świeża mięta

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0