Dziś Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące właśnie na chlebie. W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się takie smakołyki jak: chałka, fugasse z pieczoną papryką, zupa chlebowa z grzybami czy sałatka pomidorowo-ziołowa z czosnkowymi grzankami. Chałka
Składniki:
200 ml mleka
15 g drożdży
3 łyżki cukru
550 g mąki pszennej typ 750
2 jajka
2 żółtka
80 g masła
¼ łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło. Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła. Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Przykryć folia spożywczą.
Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie połączyć ze sobą składniki na kruszonkę i wstawić do lodówki.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na sześć równych części, uformować z nich wałki o długości 25 cm i zapleść z nich dwa warkocze, końce połączyć i lekko zrolować całe warkocze. Kantem ręki zrolować już tylko same końce aby dobrze się skleiły, nadmiar ciasta bo bokach odciąć. Przełożyć chałki na natłuszczoną masłem blachę do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC.
Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku około 25 minut.
Fugasse z pieczoną papryką
Składniki:
10 g drożdży
250 ml/g wody
400 g mąki pszennej typ 750
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
3 papryki
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa, dodać oliwę z oliwek. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5-7 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania czyli fermentacji.
W tym czasie opiec papryki w rozgrzanym piekarniku do 240ºC przez 20 minut. Przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po kilku minutach zdjąć skórkę.
Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, i delikatnie zagnieść. Podzielić na dwie części i uformować z nich okrągłe bochenki. Następnie rozwałkować na owalne placki o grubości 0,5 cm. Każdy z placków przełożyć na naoliwioną blachę do pieczenia. Nożykiem do pizzy wykonać po 3-4 nacięcia na boku każdego z placków tak aby powstały dziury (nie rozcinać boków). Na nienacięte boki nałożyć kawałki pieczonej papryki i naciągnąć na nie naciętą część ciasta. Przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrastania czyli garowania na około 40 minut. Wstawić kolejno po jednej blasze do rozgrzanego piekarnika piec 20 minut. Po tym czasie wyjąć chlebki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia aby odparowały.
Zupa chlebowa z grzybami
Składniki:
1 cebula
6 ząbków czosnku
3 łyżki masła
3-4 kromki czerstwego chleba na zakwasie
2 litry bulionu drobiowego
100 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
Dodatki:
300 g podgrzybków
masło
pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pieczywo i smażyć razem całość kilka minut. Zalać bulionem i gotować 15 minut. Dodać śmietanę. Zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem. Podgrzybki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na zloty kolor. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę podawać z podsmażonymi grzybami u góry.
Sałatka pomidorowo-ziołowa z czosnkowymi grzankami
Składniki:
600 g mieszanych pomidorów
duża garść mieszanych ziół
Grzanki:
200 g czerstwego chleba
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Do naczynia żaroodpornego wlać 5-6 łyżek oliwy z oliwek i przecisnąć przez praskę ząbki czosnku. Czosnek wymieszać z oliwą. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Naczynie wyjąc i dodać porwany na nieregularne kawałki chleb. Dokładnie wymieszać go z oliwą i wstawić do piekarnika na 5-6 minut.
Pomidory pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać grzankami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"