Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN nie marnujemy żywności!

Dziś Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące właśnie na chlebie. W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się takie smakołyki jak: chałka, fugasse z pieczoną papryką, zupa chlebowa z grzybami czy sałatka pomidorowo-ziołowa z czosnkowymi grzankami.

Chałka

Składniki:
200 ml mleka
15 g drożdży
3 łyżki cukru
550 g mąki pszennej typ 750
2 jajka
2 żółtka
80 g masła
¼ łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
100 g mąki pszennej

Przygotowanie:
W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło. Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła. Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Przykryć folia spożywczą.
Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie połączyć ze sobą składniki na kruszonkę i wstawić do lodówki.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na sześć równych części, uformować z nich wałki o długości 25 cm i zapleść z nich dwa warkocze, końce połączyć i lekko zrolować całe warkocze. Kantem ręki zrolować już tylko same końce aby dobrze się skleiły, nadmiar ciasta bo bokach odciąć. Przełożyć chałki na natłuszczoną masłem blachę do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC.
Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku około 25 minut.

Fugasse z pieczoną papryką

Składniki:
10 g drożdży
250 ml/g wody
400 g mąki pszennej typ 750
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
3 papryki

Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa, dodać oliwę z oliwek. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5-7 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania czyli fermentacji.
W tym czasie opiec papryki w rozgrzanym piekarniku do 240ºC przez 20 minut. Przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po kilku minutach zdjąć skórkę.
Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, i delikatnie zagnieść. Podzielić na dwie części i uformować z nich okrągłe bochenki. Następnie rozwałkować na owalne placki o grubości 0,5 cm. Każdy z placków przełożyć na naoliwioną blachę do pieczenia. Nożykiem do pizzy wykonać po 3-4 nacięcia na boku każdego z placków tak aby powstały dziury (nie rozcinać boków). Na nienacięte boki nałożyć kawałki pieczonej papryki i naciągnąć na nie naciętą część ciasta. Przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrastania czyli garowania na około 40 minut. Wstawić kolejno po jednej blasze do rozgrzanego piekarnika piec 20 minut. Po tym czasie wyjąć chlebki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia aby odparowały.

Zupa chlebowa z grzybami

Składniki:
1 cebula
6 ząbków czosnku
3 łyżki masła
3-4 kromki czerstwego chleba na zakwasie
2 litry bulionu drobiowego
100 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
Dodatki:
300 g podgrzybków
masło
pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pieczywo i smażyć razem całość kilka minut. Zalać bulionem i gotować 15 minut. Dodać śmietanę. Zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem. Podgrzybki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na zloty kolor. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę podawać z podsmażonymi grzybami u góry.

Sałatka pomidorowo-ziołowa z czosnkowymi grzankami

Składniki:
600 g mieszanych pomidorów
duża garść mieszanych ziół
Grzanki:
200 g czerstwego chleba
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Do naczynia żaroodpornego wlać 5-6 łyżek oliwy z oliwek i przecisnąć przez praskę ząbki czosnku. Czosnek wymieszać z oliwą. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Naczynie wyjąc i dodać porwany na nieregularne kawałki chleb. Dokładnie wymieszać go z oliwą i wstawić do piekarnika na 5-6 minut.
Pomidory pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać grzankami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
84
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0