W kuchni DDTVN klasyka gatunku: mielone!

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzą dziś mielone! Czyli klasyka na polskim stole. No bo kto ich nie lubi? Beata Śniechowska przygotowała te tradycyjne, ale nie tylko. Co powiecie na mielone z dyni z soczewicą?

Kotlety mielone (klasyczne)

Składniki:

  • Ok. 500 g mięsa mielonego (np. szynka wieprzowa
    • 1 jajko
      • 1 mała, czerstwa bułka + mleko do namoczenia
        • Bułka tarta
          • Masło klarowane do smażenia
            • Sól, pieprz
              • 1 posiekana cebula

                Sposób przygotowania:

                Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać mięso mielone, bardzo drobno posiekaną cebulę, jajko, sól, pieprz i razem wyrobić aż składniki się połączą. Formować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na klarowanym maśle na złotobrązowy kolor.

                Kotlety mielone (wieprzowe) – wersja z kim chi

                Składniki: jak w „klasyku” + dodatkowo:

                • 200 g posiekanego kim chi
                  • 1 posiekany ząbek czosnku
                    • Panko do obtoczenia

                      Sposób przygotowania:

                      Do wyrobionej masy na kotlety mielone (wieprzowe) dodać posiekane kim chi oraz czosnek i wymieszać. Obtoczyć w panko i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor.

                      Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem tatarskim

                      Składniki:

                      • 400 g posiekanych lub grubo zmielonych filetów rybnych
                        • 1 jajko
                          • 1 łyżka sosu sojowego
                            • 150 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
                              • 1 łyżka kaparów
                                • Sól, pieprz do smaku
                                  • Panko lub bułka tarta do obtoczenia
                                    • Olej lub masło klarowane do smażenia
                                      • 2 cytryny

                                        Sposób przygotowania:

                                        Surową rybę przełożyć do miski, dodać ziemniaki, sos sojowy, kapary, jajko, sól, pieprz i wymieszać aż do połączenia składników. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kotlety rybne opanierować w panko lub bułce i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z sosem tatarskim i ćwiartkami cytryny.

                                        Sos tatarski

                                        Składniki:

                                        • 150 g majonezu80 g śmietany 12% lub gęstego jogurtu
                                          • ½ posiekanego pęczku szczypiorku
                                            • Ok. 60 g pokrojonych w drobną kostkę marynowanych pieczarek lub borowików
                                              • Ok. 60 g pokrojonych w drobną kostkę ogórków kiszonych
                                                • 1 drobno posiekana czerwona cebula
                                                  • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
                                                      • 1 łyżka posiekanego koperku
                                                        • Sól, pieprz

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Składniki na sos tatarski przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

                                                          Kotlety dyniowe z soczewicą

                                                          Składniki:

                                                          • 40 g czerwonej soczewicy
                                                            • 40 kaszy jaglanej
                                                              • Ok. 200 g upieczonej dyni np. Hokkaido
                                                                • 1 marchew
                                                                  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
                                                                    • 1 drobno posiekana papryczka chili
                                                                      • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
                                                                        • Kilka posiekanych listków szałwii
                                                                          • Sól, pieprz do smaku
                                                                            • Olej kokosowy do smażenia

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 15-20 minut). Wystudzić pod przykryciem, aby kasza jaglana była kleista.

                                                                              Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dynie upiec w piekarniku (180 st C, ok. 20 minut). Do miski przełożyć startą marchew, upieczoną dynię, kaszę jaglaną z soczewicą, imbir, czosnek, chili, szałwię, sól, pieprz i wymieszać. Uformować kotlety. Masę obtoczyć w mące kukurydzianej, usmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości