W kuchni DDTVN jabłka pod kruszonką

W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksander Baron i Paweł Suwała przygotowali: stek bavette, ozory wołowe z remuladą z selera, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem oraz jabłka pod kruszonką. Smacznego!

Paweł Suwała:

Stek bavette

Składniki:

600 g łaty wołowej (2 steki)

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia

Szalotki config:

3–4 duże szalotki

2 ząbki czosnku

50 g masła

sok z 1 cytryny

0,5 pęczka natki pietruszki

2 gałązki tymianku

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Łatę wołową oczyść z błon i tłuszczu. Delikatnie ponacinaj mięso z obu stron na głębokość 2 mm, aby utworzyła się kratka. Uważaj, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Następnie pokrój łatę na prostokąty tak, aby dłuższy bok był równoległy do włókien mięśniowych. Dopraw je solą i pieprzem, i posmaruj olejem.

Rozgrzej patelnię (najlepsza będzie z grubym dnem). Smaż mięso na dużym ogniu na niewielkiej ilości oleju tak, aby skórka była brązowa i chrupiąca. Standardowy bavette smaży się po 2 min. z każdej strony. Następnie zdejmij steki z patelni i odłóż w ciepłe miejsce. Jeżeli twój stek jest grubszy niż 1,5 cm, to smaż go po 3 min. z każdej strony.

Szalotki i czosnek drobno posiekaj razem z liśćmi tymianku. Smaż na małym ogniu na oleju, aż warzywa się delikatnie zrumienią. Teraz dodaj masło i poczekaj aż nabierze orzechowego koloru i karmelowego zapachu. Skrop szalotki z czosnkiem sokiem z cytryny i zdejmij patelnię z ognia. Posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw solą i pieprzem.

Umieść mięso razem z sokami, które z niego wyciekły podczas pierwszego smażenia, z powrotem na rozgrzanej patelni. Podgrzewaj ok. 30 sek. i nałóż na talerze.

Mięso polej sosem, dodaj szalotki i przygotuj ostrą musztardę. Polecam do tego sałatę z sosem winegret i kromkę dobrego chleba.

Ozory wołowe z remuladą z selera

Składniki:

2 ozory wołowe

2 marchewki

2 pory

2 łodygi selera naciowego

2 cebule

1 główka czosnku

Zalewa peklująca:

2,5 l wody

500 g soli lub ok. 150 g soli peklującej

50 g brązowego cukru

15 g saletry (opcjonalnie)

8 ziaren jałowca

8 ziaren czarnego pieprzu

2 liście laurowe

Mieszanka przypraw (zamiast zalewy peklującej):

20 g soli

10 ziaren czarnego pieprzu

5 ziaren jałowca

3 liście laurowe

Remulada z selera:

500 g korzenia selera

150 ml majonezu

sok z 1 cytryny

1 łyżka musztardy ziarnistej

50 g rodzynek

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do zalewy peklującej gotuj ok. 10 min. Wystudź całkowicie i przecedź.

Ozory dokładnie umyj pod zimną wodą i zanurz w zalewie peklującej. Obciąż je talerzykiem, aby były całkowicie przykryte płynem, i wstaw do lodówki na 7 dni. To jest wersja bardziej czasochłonna, bez której możesz się obejść. Jeśli chcesz przyspieszyć przyrządzanie ozorów, po wymyciu obsyp je mieszanką przypraw.

Jeśli nie peklujesz ozorów użyj mieszanki przypraw: utrzyj w moździerzu sól, pieprz, jałowiec i pokruszone liście laurowe. Natrzyj ozory i zostaw w lodówce na 6–12 godz.

Przygotowanie ozorów jest naprawdę proste. Po wyjęciu z zalewy opłucz je ponownie i włóż do garnka z zimną wodą. Powoli doprowadź do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz płomień, tak aby wywar ledwie bulgotał. To bardzo ważne. Ozory powinno się gotować ok. 3 godz. Po tym czasie dorzuć warzywa pokrojone na kawałki wielkości 3 cm. Gotuj na małym ogniu ok. 40 min., aż zmiękną. Przenieś garnek w chłodne miejsce. Ozory zostaw w wywarze i poczekaj aż ostygną. Następnie wyjmij je i obierz. Skóra powinna łatwo schodzić – będzie to oznaczać, że ozór został dobrze ugotowany, a jego wnętrze jest zabezpieczone przed wysuszeniem.

Obrane ozory pokrój na cienkie plasterki. Podawaj jako domowej roboty wędlinę na różne sposoby: z chrzanem, sosem tatarskim lub musztardą. Możesz też podawać je na ciepło: odgrzane w sosie, smażone czy grillowane. Ja uwielbiam je z remuladą z selera.

Przygotowanie remulady zacznij, gdy ozory będą już ugotowane i ostudzone. Pokrój seler na plastry, a potem na cienkie paski, jak najszybciej skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał, i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez. Wszystko zamieszaj, dodaj łyżkę musztardy ziarnistej, natkę pietruszki i rodzynki. Jeśli chcesz uzyskać ciekawy smak rodzynek, możesz namoczyć je przez noc w soku jabłkowym, nie jest to jednak konieczne. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą bagietką.

Aleksander Baron:

Policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem

Składniki:

2 kg policzków wołowych

2 kg masła

1 młody seler z nacią

2 młode cebule

1 g szafranu

3 szczypty soli

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Policzki zrumień na maśle z obu stron. Smaż w wysokiej temperaturze, aby zamknąć pory mięsa.

Teraz są dwie możliwości. Pierwsza to pieczenie w garnku z przykrywką lub naczyniu żaroodpornym, a druga: to gotowanie w garnku lub rondlu na minimalnym ogniu. Zazwyczaj wybieram pierwszą, bo jest lepsza. Włóż do naczynia wszystko oprócz warzyw. Piecz w 140 st. C co najmniej 4 godz. To, czy mięso jest gotowe, można dosyć łatwo sprawdzić – wystarczy skubnąć kawałek, włókna powinny idealnie odchodzić, nic nie może być twarde, ma się raczej rozpadać, rozpływać w ustach. 20 min. przed końcem pieczenia dodaj pokrojone warzywa.

Do policzków świetnie pasuje purée z ziemniaków. Podawaj z masłem na wierzchu. Możesz też zrobić purée z pasternaku albo jabłka. Przy tym daniu zadbaj o wino, które to wszystko będzie w stanie udźwignąć.

Jabłka pod kruszonką

Składniki:

2–3 jabłka

200 ml maślanki

cukier (opcjonalnie)

Kruszonka:

100 g masła

100 g mąki pszennej

50 g płatków owsianych

50 g cukru

2 łyżki ostrej wędzonej papryki (np. węgierskiej, hiszpańskiej)

szczypta soli

Przygotowanie:

Nieobrane jabłka pokrój w kostkę. Usuń gniazda nasienne. Masło rozpuść w temperaturze kuchennej i wymieszaj z mąką, uprażonymi na patelni płatkami owsianymi, cukrem, papryką i solą. Niech kruszonka ma grudki. Nie rozdrabniaj jej za bardzo.

Do żaroodpornego naczynia albo mniejszych naczyń (na przykład filiżanek) wrzuć jabłka. Zalej je maślanką (jeśli chcesz, dodaj cukier) i posyp kruszonką. Piecz w 180 st. C ok. 15 min. (tyle zazwyczaj wystarcza).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zdradza sekrety córki jej ojcu. Psycholog: "To może mieć długofalowe konsekwencje"

Zdradza sekrety córki jej ojcu. Psycholog: "To może mieć długofalowe konsekwencje"

Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

Co to jest socjoseksualność? "Pod spodem jest prawdopodobnie nieszczęśliwa i samotna osoba"

Co to jest socjoseksualność? "Pod spodem jest prawdopodobnie nieszczęśliwa i samotna osoba"

Łukasz Orbitowski zmierzył się z Małgorzatą Rozenek-Majdan. Co musieli zrobić? "Czujesz fizyczny ból"

Łukasz Orbitowski zmierzył się z Małgorzatą Rozenek-Majdan. Co musieli zrobić? "Czujesz fizyczny ból"

Chcesz wygładzić zmarszczki i ujędrnić skórę twarzy? Sprawdź, który kolagen zacząć suplementować
Materiał promocyjny

Chcesz wygładzić zmarszczki i ujędrnić skórę twarzy? Sprawdź, który kolagen zacząć suplementować

"Milionerzy". Kto żyje w Ćottogramie? Uczestniczka wahała się do ostatniej chwili

"Milionerzy". Kto żyje w Ćottogramie? Uczestniczka wahała się do ostatniej chwili

Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"
Materiał promocyjny

Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"

"Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń
Materiał promocyjny

"Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń

Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Materiał promocyjny

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?

Jak zrobić pizzę idealną? Swój sekret zdradził uczestnikom "MasterChef Nastolatki" mistrz pizzy Valerio Valle

Jak zrobić pizzę idealną? Swój sekret zdradził uczestnikom "MasterChef Nastolatki" mistrz pizzy Valerio Valle

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy
Materiał promocyjny

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień
Materiał promocyjny

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego