W kuchni DDTVN jabłka pod kruszonką

W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksander Baron i Paweł Suwała przygotowali: stek bavette, ozory wołowe z remuladą z selera, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem oraz jabłka pod kruszonką. Smacznego!

Paweł Suwała:

Stek bavette

Składniki:

600 g łaty wołowej (2 steki)

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia

Szalotki config:

3–4 duże szalotki

2 ząbki czosnku

50 g masła

sok z 1 cytryny

0,5 pęczka natki pietruszki

2 gałązki tymianku

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Łatę wołową oczyść z błon i tłuszczu. Delikatnie ponacinaj mięso z obu stron na głębokość 2 mm, aby utworzyła się kratka. Uważaj, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Następnie pokrój łatę na prostokąty tak, aby dłuższy bok był równoległy do włókien mięśniowych. Dopraw je solą i pieprzem, i posmaruj olejem.

Rozgrzej patelnię (najlepsza będzie z grubym dnem). Smaż mięso na dużym ogniu na niewielkiej ilości oleju tak, aby skórka była brązowa i chrupiąca. Standardowy bavette smaży się po 2 min. z każdej strony. Następnie zdejmij steki z patelni i odłóż w ciepłe miejsce. Jeżeli twój stek jest grubszy niż 1,5 cm, to smaż go po 3 min. z każdej strony.

Szalotki i czosnek drobno posiekaj razem z liśćmi tymianku. Smaż na małym ogniu na oleju, aż warzywa się delikatnie zrumienią. Teraz dodaj masło i poczekaj aż nabierze orzechowego koloru i karmelowego zapachu. Skrop szalotki z czosnkiem sokiem z cytryny i zdejmij patelnię z ognia. Posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw solą i pieprzem.

Umieść mięso razem z sokami, które z niego wyciekły podczas pierwszego smażenia, z powrotem na rozgrzanej patelni. Podgrzewaj ok. 30 sek. i nałóż na talerze.

Mięso polej sosem, dodaj szalotki i przygotuj ostrą musztardę. Polecam do tego sałatę z sosem winegret i kromkę dobrego chleba.

Ozory wołowe z remuladą z selera

Składniki:

2 ozory wołowe

2 marchewki

2 pory

2 łodygi selera naciowego

2 cebule

1 główka czosnku

Zalewa peklująca:

2,5 l wody

500 g soli lub ok. 150 g soli peklującej

50 g brązowego cukru

15 g saletry (opcjonalnie)

8 ziaren jałowca

8 ziaren czarnego pieprzu

2 liście laurowe

Mieszanka przypraw (zamiast zalewy peklującej):

20 g soli

10 ziaren czarnego pieprzu

5 ziaren jałowca

3 liście laurowe

Remulada z selera:

500 g korzenia selera

150 ml majonezu

sok z 1 cytryny

1 łyżka musztardy ziarnistej

50 g rodzynek

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do zalewy peklującej gotuj ok. 10 min. Wystudź całkowicie i przecedź.

Ozory dokładnie umyj pod zimną wodą i zanurz w zalewie peklującej. Obciąż je talerzykiem, aby były całkowicie przykryte płynem, i wstaw do lodówki na 7 dni. To jest wersja bardziej czasochłonna, bez której możesz się obejść. Jeśli chcesz przyspieszyć przyrządzanie ozorów, po wymyciu obsyp je mieszanką przypraw.

Jeśli nie peklujesz ozorów użyj mieszanki przypraw: utrzyj w moździerzu sól, pieprz, jałowiec i pokruszone liście laurowe. Natrzyj ozory i zostaw w lodówce na 6–12 godz.

Przygotowanie ozorów jest naprawdę proste. Po wyjęciu z zalewy opłucz je ponownie i włóż do garnka z zimną wodą. Powoli doprowadź do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz płomień, tak aby wywar ledwie bulgotał. To bardzo ważne. Ozory powinno się gotować ok. 3 godz. Po tym czasie dorzuć warzywa pokrojone na kawałki wielkości 3 cm. Gotuj na małym ogniu ok. 40 min., aż zmiękną. Przenieś garnek w chłodne miejsce. Ozory zostaw w wywarze i poczekaj aż ostygną. Następnie wyjmij je i obierz. Skóra powinna łatwo schodzić – będzie to oznaczać, że ozór został dobrze ugotowany, a jego wnętrze jest zabezpieczone przed wysuszeniem.

Obrane ozory pokrój na cienkie plasterki. Podawaj jako domowej roboty wędlinę na różne sposoby: z chrzanem, sosem tatarskim lub musztardą. Możesz też podawać je na ciepło: odgrzane w sosie, smażone czy grillowane. Ja uwielbiam je z remuladą z selera.

Przygotowanie remulady zacznij, gdy ozory będą już ugotowane i ostudzone. Pokrój seler na plastry, a potem na cienkie paski, jak najszybciej skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał, i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez. Wszystko zamieszaj, dodaj łyżkę musztardy ziarnistej, natkę pietruszki i rodzynki. Jeśli chcesz uzyskać ciekawy smak rodzynek, możesz namoczyć je przez noc w soku jabłkowym, nie jest to jednak konieczne. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą bagietką.

Aleksander Baron:

Policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem

Składniki:

2 kg policzków wołowych

2 kg masła

1 młody seler z nacią

2 młode cebule

1 g szafranu

3 szczypty soli

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Policzki zrumień na maśle z obu stron. Smaż w wysokiej temperaturze, aby zamknąć pory mięsa.

Teraz są dwie możliwości. Pierwsza to pieczenie w garnku z przykrywką lub naczyniu żaroodpornym, a druga: to gotowanie w garnku lub rondlu na minimalnym ogniu. Zazwyczaj wybieram pierwszą, bo jest lepsza. Włóż do naczynia wszystko oprócz warzyw. Piecz w 140 st. C co najmniej 4 godz. To, czy mięso jest gotowe, można dosyć łatwo sprawdzić – wystarczy skubnąć kawałek, włókna powinny idealnie odchodzić, nic nie może być twarde, ma się raczej rozpadać, rozpływać w ustach. 20 min. przed końcem pieczenia dodaj pokrojone warzywa.

Do policzków świetnie pasuje purée z ziemniaków. Podawaj z masłem na wierzchu. Możesz też zrobić purée z pasternaku albo jabłka. Przy tym daniu zadbaj o wino, które to wszystko będzie w stanie udźwignąć.

Jabłka pod kruszonką

Składniki:

2–3 jabłka

200 ml maślanki

cukier (opcjonalnie)

Kruszonka:

100 g masła

100 g mąki pszennej

50 g płatków owsianych

50 g cukru

2 łyżki ostrej wędzonej papryki (np. węgierskiej, hiszpańskiej)

szczypta soli

Przygotowanie:

Nieobrane jabłka pokrój w kostkę. Usuń gniazda nasienne. Masło rozpuść w temperaturze kuchennej i wymieszaj z mąką, uprażonymi na patelni płatkami owsianymi, cukrem, papryką i solą. Niech kruszonka ma grudki. Nie rozdrabniaj jej za bardzo.

Do żaroodpornego naczynia albo mniejszych naczyń (na przykład filiżanek) wrzuć jabłka. Zalej je maślanką (jeśli chcesz, dodaj cukier) i posyp kruszonką. Piecz w 180 st. C ok. 15 min. (tyle zazwyczaj wystarcza).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"