W kuchni DDTVN gotujemy rodzinny obiad: aksamitna zupa z pieczonych pomidorów

W kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka przygotowała rodzinny obiad. Finalistka poprzedniej edycji programu "MasterChef" proponuje takie potrawy jak: aksamitna zupa z pieczonych pomidorów, sataye z kokosowym indykiem i ryżem, a na deser domowy kisiel z owoców leśnych z bitą śmietaną. Co Wy na to?

Aksamitna zupa z pieczonych pomidorów i kalafiora

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych
    • 1/3 kalafiora
      • 1 cebula
        • 2 ząbki czosnku
          • 2-3 szklanki bulionu
            • 100 ml śmietanki
              • sól i pieprz
                • kumin, pół łyżeczki
                  • 2-3 szczypty chilli
                    • odrobina miodu do smaku

                      Przygotowanie:

                      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Na blasze układamy nacięte pomidory oraz pokrojonego na kawałki kalafiora. Całość kropimy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy mniej więcej 30-40 minut aż warzywa będą miały ładny, lekko brązowy kolor na brzegach.

                      W międzyczasie kroimy cebulkę w drobne kawałki i szklimy w garnku na odrobinie masła klarowanego lub oliwy. Następnie dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany czosnek i przesmażamy razem. Po mniej więcej 2-3 minutach dodajemy upieczone warzywa, dolewamy bulion i gotujemy kolejnych 10-15 minut.

                      Gdy warzywa są już bardzo miękkie całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy około 100 ml śmietanki. Na tym etapie doprawiamy naszą zupę solą i pieprzem, opcjonalnie miodem lub odrobiną soku z cytryny jeśli jest taka potrzeba.

                      Zupę podajemy z grzankami, chipsami warzywnymi lub posypaną ziarnkami.

                      Sataye z kokosowym indykiem i ryżem:

                      Składniki na pulpeciki:

                      • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
                        • pół szklanki wiórków kokosowych
                          • 3 łyżki mleka kokosowego
                            • 3 szalotki posiekane
                              • 2 limonki
                                • 1 łyżeczka miodu
                                  • 2 ząbki czosnku
                                    • 1 świeże chilli
                                      • korzeń imbiru wielkości kciuka
                                        • 2-3 szczypty kurkumy
                                          • sos rybny 2-3 łyżki
                                            • sól i pieprz do smaku
                                              • drewniane patyczki do szaszłyków
                                                • na sos:
                                                  • masło orzechowe, 4-5 łyżek
                                                    • sos sojowy -1 łyżka
                                                      • mleko ryżowe - kilka łyżek aby rozrzedzić sos, w zależności od masła jakie posiadamy
                                                        • odrobina miodu do smaku
                                                          • odrobina świeżego, startego imbiru
                                                            • na ryż:
                                                              • ryż basmati /paraboliczny /jaśminowy - wedle uznania - 2 woreczki
                                                                • na surówkę:
                                                                  • 3 marchewki
                                                                    • brokuł
                                                                      • garść sezamu
                                                                        • świeża pietruszka lub kolendra
                                                                          • kilka łyżek octu ryżowego lub jabłkowego
                                                                            • miód - pół łyżeczki
                                                                              • sos sojowy - łyżeczka

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Szalotki siekamy i smażymy na odrobinie masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego. Dodajemy posiekane chilli i czosnek. Po minucie gdy warzywa się karmelizują, dodajemy kurkumę, miód i sos rybny. Jeśli nie posiadamy sosu rybnego, możemy zastąpić go sosem sojowym. Wszystko mieszamy i patelnie ściągamy z ognia.

                                                                                W dużej misce mieszamy mięso mielone z przyprawami i warzywami z patelni oraz z wiórkami kokosowymi i odrobiną śmietanki kokosowej. Ścieramy imbir i wyciskamy do naszej mieszanki sok z połowy cytryny. Całość mieszamy. Formujemy kulki a następnie nakłuwamy je na wcześniej namoczone w wodzie patyczki drewniane. Grillujemy je na grillu lub patelni.

                                                                                W między czasie robimy szybki sos satay. W małym garnku podgrzewamy masło orzechowe z kilkoma łyżkami mleka roślinnego, sokiem z limonki, sosem sojowym i odrobiną startego imbiru. Całość mieszamy i próbujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy odpowiednio mleko roślinne i sok z limonki jeśli jest taka potrzeba.

                                                                                Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

                                                                                Obiad polecam podać z gotowanym na parze brokułem lub surówką z marchewki posypaną sezamem.

                                                                                Domowy kisiel z owoców leśnych i bitą śmietaną

                                                                                Składniki:

                                                                                • 350 gramów owoców leśnych (mogą być zarówno świeże, jak i mrożone)
                                                                                  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                    • 2 łyżki miodu lub innego, wybranego przez nas słodzika
                                                                                      • 220 ml wody
                                                                                        • śmietana 30% -1 opakowanie

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Owoce razem z połową wody i miodem, lub słodzikiem zagotowujemy. W kubeczku obok rozrabiamy mąkę z pozostałą wodą. Mieszankę etapowo wlewamy do naszych owoców i ciągle mieszamy, czekając aż całość nabierze idealnej konsystencji.

                                                                                          Kisiel przelewamy do naczyń i dekorujemy świeżo ubitą śmietaną.

                                                                                          Zobacz też:

                                                                                          Zobacz film: Kuchnia DDTVN. Martyna Chomecka przygotowuje rodzinny obiad

                                                                                          .

                                                                                          Autor: Magdalena Gudowska

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości