W kuchni DDTVN dania z pomarańczy

Sezon na pomarańcze trwa, dlatego Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, w których jednym z głównych składników był właśnie ten owoc.

Krem z pieczonego buraka z fenkułem i pomarańczą

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
    • 1 kg buraków
      • 3 ząbki czosnku
        • 1 duża cebula
          • 1 duży fenkuł
            • 1 łyżeczka mielonej kolendry
              • 1 płaska łyżka tymianku
                • 1 łyżka soku z cytryny
                  • 1,2 l bulionu warzywnego
                    • 150 ml soku z pomarańczy
                      • sól
                        • pieprz

                          Przygotowanie:

                          Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Buraki obierz, pokrój w łódeczki, nasmaruj delikatnie oliwą lub olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Zapiekaj przez około 25 minut (do miękkości). Na niezbyt mocno rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w płatki. Następnie dodaj pokrojony z grubsza fenkuł oraz tymianek i duś całość kolejne 2–3 minuty. Dopraw kolendrą, dodaj buraki i zalej całość bulionem. Gotuj na małym gazie przez kilka minut, do miękkości produktów. Na koniec dodaj sok pomarańczowy, sól i pieprz.

                          Kurczak zapiekany w czerwonych pomarańczach oraz oliwkach

                          Składniki:

                          • 2 łyżki oliwy
                            • kurczak w całości (tuszka) lub elementy
                              • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
                                • 2 czerwone cebule
                                  • 3 ząbki czosnku
                                    • 4 czerwone pomarańcze (lub zwykłe jeśli nie znajdziecie)
                                      • kilka gałązek świeżego tymianku
                                        • 100 g zielonych oliwek
                                          • odrobina cukru
                                            • sól
                                              • pieprz

                                                Przygotowanie:

                                                Piekarnik nastaw na 180 st. C. Fragmenty kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na dużej patelni/w rondlu (tak, aby rozłożyć go w jednej warstwie) ułóż mięso skórą do góry. Piecz przez 20 minut, do zbrązowienia. Następnie mięso zdejmij, dodaj oliwę i przesmaż na niej cebulę razem z czosnkiem. Wciśnij sok z dwóch pomarańczy i odparuj sos o 1/3. Dopraw go solą i pieprzem. Ułóż w nim kurczaka, dodaj oliwki, gałązki tymianku oraz plastry pomarańczy. Piecz w 160st. C do odpowiedniego zrumienienia. Na ostatnie 5 minut posyp całość delikatnie cukrem.

                                                Ciasto żurawinowo-pomarańczowe

                                                Składniki:

                                                • 1 kg mąki pszennej
                                                  • 300 g cukru
                                                    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                      • 2 płaskie łyżeczki soli
                                                        • 1 łyżeczka sody
                                                          • 350 ml soku pomarańczowego
                                                            • 100 g masła
                                                              • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
                                                                • 3 jajka klasy wagowej M lub 2 klasy L
                                                                  • ewentualnie bakalie (orzechy włoskie)

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W misce połącz mokre składniki, w drugiej suche, a następnie mokre dodawaj do tych drugich. Dokładnie wymieszaj, dodaj żurawinę i orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj.

                                                                    Dwie keksówki nasmaruj tłuszczem, a następnie oprósz mąką. Piecz przez około godzinę lub do „suchego patyczka”.

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości