Pieczona papryka w roli głównej. Przepisy Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z papryką. Wśród nich były: zupa paprykowa z kurczakiem, rodzynkami i ciecierzycą oraz papryka pieczona z chlebem i jajkami.

Papryka pieczona z chlebem i jajkami

Składniki:

3 papryki czerwone

3 papryki żółte

3 papryki zielone

chleb wiejski

6 jajek ugotowanych

szczypiorek

2-3 łyżki majonezu

100 g masła

100 g sera białego

1 łyżka musztardy kremowej

koperek

Przygotowanie:

Jajka obrać i drobno posiekać, połączyć ze szczypiorkiem, koprem, majonezem, serem, masłem i musztardą. Doprawić pieprzem i solą. Wstawić do lodówki aby pasta stężała. Papryki porwać na paski, ułożyć na blaszce, na wierzchu potargać chleb w nieregularne kawałki, wszystko skropić olejem rzepakowym i wstawić na ok. 30 min. do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Miękkie papryki z chrupiącym chlebem podawać z pastą jajeczną.

Zupa paprykowa z kurczakiem, rodzynkami i ciecierzycą

Składniki:

1 cały kurczak

6 papryk czerwonych

2 czerwone cebule

olej do smażenia

2 puszki ciecierzycy

100 g dużych rodzynek

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

400 g passaty pomidorowej

1 włoszczyzna

tymianek świeży

liście laurowe

gęsty jogurt typu greckiego

Przygotowanie:

W garnku przesmażyć kurczaka na złoty kolor, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć od czasu do czasu. Do papryki dodać gałązki tymianku, liście laurowe. Kiedy papryka będzie podrumieniona, dodać koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach dodać passatę pomidorową oraz bulion przygotowany z włoszczyzny. Gotować ok. 20 min., dodać odsączoną ciecierzycę i rodzynki. Zupę doprawić i podawać z łyżką jogurtu.

Papryka pieczona idealna do słoików

Składniki:

4 czerwone papryki

4 żółte papryki

3-4 ząbki czosnku

olej rzepakowy

ocet winny biały

ziarna pieprzu

ziarna gorczycy

natka pietruszki

cukier do smaku

sól

100 g oliwek czarnych, drylowanych

100 g sera korycińskiego

Przygotowanie:

Paprykę ułożyć na blaszce, posmarować olejem, obok ułożyć kawałki cebuli. Wstawić do piekarnika na funkcji grill. W trakcie przewrócić aby papryka podrumieniła się z każdej strony równomiernie. Upieczoną przykryć folią lub zalać wodą. Obrać ze skóry i porwać na kawałki. Olej podgrzać z ząbkami czosnku, dodać ziarna gorczycy, pieprzu, sól i cukier do smaku. Na koniec dodać ocet. Taką marynatą zalać papryki i odstawić na min. 12 godz. Przed podaniem posypać natką pietruszki, oliwkami czarnymi i pokrojonym w kostkę serem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości