W kuchni DDTVN: dania na majówkę

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestników MasterChef Junior: Mateusza Guncela, Anastazję Czyż i Stanisława Baumillera. Przygotowali dla nas pyszne dania, które idealnie nadają się na majówkę.

Przepiórka czosnkowa z chimichurri

Składniki:

2 przepiórki

4 ząbki czosnku

50 ml oliwy z oliwek

sól

pieprz

Sos chimichurri:

1 pęczek natki pietruszki

1/4 szklanki listków oregano

1/4 szklanki listków kolendry

1,5 ząbka czosnku

1 zielona papryczka chili

1 malutka cebulka szalotka

4 łyżki oliwy extra vergine

1/2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżki czerwonego lub białego octu winnego

sól morska

grubo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Przepiórkę myjemy, przekrawamy kręgosłup i łamiemy mostek, wkładamy do przypraw i odkładamy na godzinę. Następnie nagrzewamy oliwę i smażymy 6 min. od strony skóry, następnie 3 min. z drugiej.

Sos chimichurri: natkę płuczemy, odrywamy liście i wkładamy je do pojemnika blendera lub rozdrabniacza, dodajemy liście oregano i kolendry, obrany i pokrojony na plasterki czosnek, pozbawioną pestek i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili, pokrojoną na plasterki cebulkę, wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet, doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Miksujemy pozostawiając drobne kawałeczki składników.

Szaszłyk drobiowy z cukinią w tzatzikach

Składniki:

300 g piersi z kurczaka

3 cukinie

1 papryka czerwona

2 cebule

2 ogórki zielone

4 ząbki czosnku

50 ml oliwy

4 łyżki majonezu

4 łyżki śmietany 18 proc.

Ziemniak pieczony w czosnku

Składniki:

4 ziemniaki

8 ząbków czosnku

50 ml oleju

świeży rozmaryn

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy na pół miękko, nacinamy i wkładamy czosnek oraz sypiemy przyprawami. Wkładamy do foli aluminiowej i pieczemy w 190 st. C przez 20 min.

Kaszana w kapuście z karmelizowaną czerwona cebulą

Składniki:

4 kaszanki

4 cebule czerwone

500 g kapusty

100 g cukru

folia aluminiowa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy w wodzie, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy ją na kawałku foli, na to układamy kaszankę i układamy na grilla na 15 min. Cukier rozpuszczamy, dodajemy masło i cebule, i smażymy do miękkości.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości