W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na burakach. Poznajcie przepisy!Placki z ziemniaków i buraka, twarożek chrzanowy, ogórki kiszone i skwarki
Składniki:
4 ziemniaki duże
4 buraki
cebula dymka
koperek
pieprz
sól
300 g twarogu chudego niemielonego
2-3 łyżeczki chrzanu śmietankowego
4 ogórki kiszone
1 jabłko
300 g boczku surowego wieprzowego
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o średnim oczku i odciskamy przez ściereczkę, pozbawiamy nadmiaru soku. Skrobię, która osiadła na dnie naczynia z powrotem dodajemy do ziemniaków, buraki ścieramy do drugiej tarki. Koperek, dymkę drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków, jeszcze przyprawy i na koniec dodajemy do wszystkiego buraki. Mieszamy szybko i smażymy od razu na rozgrzanym maśle. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Boczek mielimy w maszynce i wysmażamy na skwarki na chrupiąco. Jabłka kroimy w kostkę, smażymy na patelni i miksujemy na puree. Ogórki kroimy w kostkę. Twarożek łączymy z chrzanem. Na usmażone placki układamy porcję serka, puree jabłkowego, posypujemy ogórkami i skwarkami.
Ramen buramen albo jakoś tak
Składniki:
3-4 buraki
1 włoszczyzna
2 udźce z kurczaka
2 piersi z kurczaka
sok jabłkowy do smaku
200 g brukselki
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
1 cebula
estragon
4 jajka
natka pietruszki
kilka pieczarek
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, przypraw, udźca kurczaka przygotowujemy prawdziwy rosół. Buraki kroimy w kostkę i przesmażamy w rondlu. Przesmażamy i podlewamy małymi porcjami rosołu i soku jabłkowego, i tak do momentu aż buraki będą prawie miękkie a sos wokół nich bardzo esencjonalny. Dodajemy estragon dla aromatu. Brukselkę rozbieramy z liści i przesmażamy na maśle, pieczarki w plasterkach i pierś kurczaka również przesmażamy na złoty kolor i dociągamy ewentualnie w piekarniku. Jajko gotujemy wrzucając je gotującej wody i z zegarkiem w ręku gotujemy równe 6 minut. Ani minuty dłużej. Od razu hartujemy w zimnej po wyjęciu z gotowania. Na talerz wykładamy porcję smażonej kapusty, plastry smażonego kurczaka, jajko gotowane i wszystko zalewamy burakami.
Buraczane ciasto czekoladowe
Składniki:
5 jaj
300 g cukru
3/4 szkl. oleju
1/5 szkl. mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g buraka gotowanego
240 g czekolady mlecznej
400 ml śmietany 18 proc.
Przygotowanie:
Buraki miksujemy na puree, mąkę, proszek i kakao mieszamy, jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, buraki i na koniec suche składniki. Pieczemy w 280 st. C przez około 45 minut. Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na 3 części, ze środka z 2 szt. wycinamy okrąg wielkości dużej filiżanki. Pierścienie składamy sklejając rozpuszczoną czekoladą ze śmietaną.
600 g jabłek
100 ml rum
2-3 łyżki miodu
250 g mascarpone
Jabłka smażymy na miodzie, wcześniej pokrojone w drobną kostkę, pod koniec dodając rum. Tak przygotowane wrzucamy do środka naszego ciasta. Wierzch przykrywamy całym blatem biszkoptowym. Polewamy pozostałą polewą i dekorujemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"