W kuchni DDTVN: Andrzej Polan i dary jesieni

Gruszki w maślance
fot. Kamil Piklikiewicz/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na sezonowych produktach. Dary jesieni, na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: ryż z figą, makiem i pasternakiem, kalafior z kaszą i orzechami, a na deser gruszka w maślance.

Ryż i figa z makiem i pasternakiem

Składniki:

  • 1 szkl ryż basmati
    • 2szkl bulion warzywny
      • Mały kawałek dyni
        • 1 cebula dymka z zielonym
          • Kilka sztuk figa suszona
            • 4szt pasternak
              • Kminek mielony
                • Olej do smażenia
                  • Masło klarowane
                    • 2 łyżki miód
                      • 1 łyżka mak
                        • Pieprz, sól

                          Przygotowanie:

                          Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną, po chwili dodajemy pasternak pokrojony(2szt) w kostkę, figi, skórkę z cytryny, startą dynię oraz mielony kminek. Jeżeli lubimy możemy dodać troszkę kurkumy dla ładniejszego koloru. Chwilę smażymy aż zacznie nam delikatnie się przyrumieniać i dodajemy gorący bulion. Mieszamy i wstawimy do piekarnika, temp. 150 stopni. Pozostały pasternak kroimy w paski lub ćwiartki, figi przekrawamy na połówki i układamy na pergaminie, skrapiamy miodem wymieszanym z rozpuszczonym masłem i makiem, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia.

                          • Natka pietruszki
                            • Werbena świeża
                              • Kiedy ryż gotowy, figi i pasternak również, wszystko posypujemy liśćmi werbeny i natki pietruszki.

                                Borowiki z brukselką i jajkami sadzonymi

                                Składniki:

                                • 10szt borowik
                                  • 20szt brukselka
                                    • 1 szczypiorek
                                      • 4szt jajka
                                        • Sól, pieprz czarny
                                          • Masło klarowane do smażenia
                                            • Koperek
                                              • Szczypiorek
                                                • Listki szczawiku lub buraka młodego
                                                  • Bagietka pszenna

                                                    Przygotowanie:

                                                    Na maśle przesmażamy brukselkę ale tak żeby ją delikatnie przyrumienić, ważne aby główki brukselki przed smażeniem rozdzielić na pojedyncze listki. Kiedy tylko brukselka będzie podrumieniona, zdejmujemy ją z patelni a wrzucamy pokrojone w plasterki borowiki. Smażymy na złoty kolor, oczywiście pamiętamy o soli i pieprzu. Do borowików przekładamy brukselkę, wbijamy jajka chwilę smażymy i przykrywamy patelnię pokrywką aby białko nam się ścięło. Kiedy tylko tak się stanie, wszystko posypujemy szczypiorkiem, koperkiem. Danie podajemy z pieczywem.

                                                    Kalafior z kaszą, papryką i orzechami

                                                    Składniki:

                                                    • 3szt kalafior
                                                      • 1szkl Kasza jęczmienna średnia
                                                        • 2szt cebula
                                                          • 1 papryka zielona
                                                            • Sól, pieprz,

                                                              Przygotowanie:

                                                              Na patelni przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy zmiksowaną paprykę zieloną. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1szkl bulionu. Zagotowujemy, kiedy tylko kasza zgęstnieje, łączymy ją z serem dojrzewającym, natkę pietruszki, koperkiem. Z kalafiorów wycinamy głąby jak u kapusty kiedy przygotowujemy gołąbki. Kalafiory gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po zagotowaniu kalafiory wyjmujemy, studzimy i za pomocą worka cukierniczego wciskamy gdzie tylko jest to możliwe w kalafiorze kaszę paprykową. Kalafiory układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy masłem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi wymieszanymi z bułką tartą. Wstawiamy do pieczenia na około 20 minut, temp. 190 stopni.

                                                              Gruszka jesienna w maślance

                                                              Składniki:

                                                              • 4 gruszki
                                                                • 500ml maślanka
                                                                  • 200g cukier trzcinowy
                                                                    • 200g herbatniki maślane
                                                                      • 50g masło

                                                                        Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jeżeli są twarde, parzymy w wodzie. Gruszki umieszczamy w maślance, a następnie obtaczamy w panierce z masła rozpuszczonego, herbatników i cukru trzcinowego.

                                                                        • 6szt żółtka
                                                                          • 1 cukier wanilinowy
                                                                            • 3 łyżki cukier drobny
                                                                              • 1 łyżka masło
                                                                                • 50ml śmietanka 36%

                                                                                  Z żółtek i cukru wanilinowego robimy klasyczny kogel-mogel. Cukier pozostały karmelizujemy, dodajemy masło, śmietankę, powstaje nam sos karmelowy. Gruszki podajemy z koglem-moglem i sosem karmelowym.

                                                                                  Zobacz też:

                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości