W kuchni DD Wakacje zapachniało goframi! Poznajcie najlepsze przepisy

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy Samar Khanafer, którą znamy z programu "Masterchef". Samar przygotowała chrupiące i pachnące gofry, ale nie tylko na słodko. Gofry w wersji wytrawnej? Czemu nie :) Wyobrażacie sobie wakacje bez gofrów? My nie!

Gofry - przepis podstawowy

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki oleju

2 jajka

2 szklanki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cukru brązowego

Przygotowanie:

Rozgrzewamy gofrownicę, następnie białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie składniki mieszamy razem, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do całości. Pieczemy 3-4 minuty, aż będą złote i rumiane. Najsmaczniejsze gofry pieczone są na 2 razy: najpierw zapiekamy 3-4 minuty, następnie studzimy i przed samym podaniem opiekamy ponownie.

Sezamowe gofry z kremowym twarożkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami

Składniki:

1 porcja gofrów z przepisu podstawowego

2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)

2-3 łyżki sezamu

400 g twarogu

200 g śmietany kremówki

2-3 łyżki miodu

1 kg brzoskwini/ moreli

2 łyżki miodu

1 łyżeczka masła

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

1 łyżka rodzynek

Przygotowanie:

Ciasto robimy zgodnie z instrukcją z przepisu podstawowego. Do miksowania wszystkich składników dodajemy tahinę oraz sezam i pieczemy gofry zgodnie z przepisem powyżej.

Twarożek mieszamy ze śmietaną i miodem na gładką masę. Na patelni podgrzewamy masło z miodem i przyprawami, następnie dodajemy pokrojone brzoskwinie i podsmażamy 2-3 minuty. Na gofry wykładamy serek, następnie ciepłe brzoskwinie. Podajemy od razu.

Czekoladowe gofry ze słonym karmelem daktylowym, śmietaną i owocami sezonowymi

Składniki:

½ porcji gofrów z przepisu podstawowego

1 łyżka gorzkiego kakao

200 g daktyli bez pestek

2-3 łyżki masła orzechowego

szczypta soli

200 g śmietany 30%

owoce sezonowe - maliny, jagody, truskawki

Przygotowanie:

Ciasto robimy zgodnie z instrukcją z przepisu podstawowego. Do miksowania wszystkich składników dodajemy gorzkie kakao i pieczemy gofry zgodnie z przepisem powyżej.

W małym garnuszku podgrzewamy daktyle z niewielką ilością wody, kiedy się rozgotują blendujemy je wraz z masłem orzechowym. Opcjonalnie można dodać jeszcze trochę wody. Dodajemy szczyptę soli do smaku. Ubijamy śmietanę na sztywno. Na gofry wykładamy słony karmel daktylowy, śmietanę oraz sezonowe owoce. Podajemy od razu.

Gofry z jajkiem sadzonym, pastą z awokado i chipsami z szynki

Składniki:

½ porcji gofrów z przepisu podstawowego

2-4 dojrzałe awokado

1 pęczek kolendry

½ czerwonej cebulki

1 łyżka zielonego tabasco

sok z ½ limonki

sól i pieprz do smaku

4-6 jajek

4-6 plasterków szynka długodojrzewającej

Przygotowanie:

Ciasto robimy zgodnie z instrukcją z przepisu podstawowego. Możemy jedynie pominąć dodawanie cukru, albo dodać go szczyptę i pieczemy gofry zgodnie z przepisem powyżej.

Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku, sok z limonki, zielone tabasco, drobno posiekaną czerwoną cebulkę oraz kolendrę. Na patelni smażymy szynkę, aby była chrupiąca jak chipsy. Na sam koniec smażymy jajka na wytopiony na patelni tłuszczu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną kolendrą.

Gofry z kalafiora, sera, jajka i szynki (na śniadanie)

Składniki:

½ kalafiora

2 jajka

¼ szklanki mąki

¼ szklanki mleka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ pęczka szczypiorku

10 dag dobrej szynki

⅓ pęczka natki z pietruszki lub kolendry (opcjonalnie)

3-4 łyżki sera chedar lub rubin

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kalafior oraz ser ścieramy na małych oczkach, dodajemy pokrojoną szynkę oraz szczypior. Dodatkowo można dodać jeszcze inne ulubione zioła. W osobnej misce mieszamy żółtka z mlekiem, proszkiem do pieczenia i mąką. Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczemy jak klasyczne gofry.

Zamiast kalafiora można użyć innych warzyw np. cukinii.

Gofry ziemniaczane z sosem z kurek

Składniki:

¼ szklanki mąki pszennej

½ kg ziemniaków

2 łyżki oleju

1 jajko

½ małej cebulki

2-3 łyżki mleka

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka masła klarowanego

500 g umytych kurek

3-4 łyżki śmietany 18% lub 30%

1 mała cebulka

½ pęczku natki z pietruszki

sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ścieramy na małych oczkach, solimy i pozostawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy na sitku i dodajemy pozostałe składniki: olej, jajko, posiekaną drobno cebulkę, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Gofry pieczemy ok 5 minut aż będą złociste i chrupiące.

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy masło klarowane, następnie dodajemy cebulkę. Całość smażymy 2-3 minuty i dodajemy kurki. Smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy na końcu posiekaną natką z pietruszki i zdejmujemy z ognia.

Gofry podajemy gorące, polane sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości