W kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski, który przygotował smaczne dania z kiełbasami: zieloną frittatę z kiełbasą jałowcową, capresse z kiełbasą krakowską i club sandwiches. Roberta Kantereit nie mógł oderwać od nich wzroku.

Zielona frittata z kiełbasą jałowcową

Składniki:
2 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g kiełbasy jałowcowej
250 g ziemniaków
6 jajek
100 g groszku
5 łyżek posiekanych świeżych ziół
sól
pieprz

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodajemy pokrojoną w paski kiełbasę jałowcową. Dusimy razem przez kilka minut.
W tym czasie obracamy i trzemy ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je na sito i odsączamy cały płyn, który się zbierze. Ziemniaki dodajemy na patelnię i smażymy aż będą miękkie. W tym czasie bełtamy jajka, mieszamy z ziołami i groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na patelnię. Smażymy przez minutę i przekładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 10 min.

Capresse z kiełbasą krakowską

Składniki:
2 dojrzałe pomidory
2 kule mozzarelli
12-15 plasterków krakowskiej suchej
garść rukoli
0,5 awokado
oliwa z oliwek
sól
pieprz
świeże liście bazylii
ciabatta do podania

Przygotowanie:
Pomidory i mozzarelle kroimy w plasterki, układamy na okrągłym talerzu, tworząc okrąg. Przekładamy naprzemiennie: pomidora, ser i kiełbasę krakowską. Rukolę mieszamy z drobno pokrojonym awokado i oliwą z oliwek, a następnie układamy na środku talerza. Całość posypujemy listkami bazylii, skrapiamy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciabattą.

Club sandwiches

Składniki:
6 kromek razowego pieczywa
150 g kremowego serka
1 marchewka
18 plasterków krakowskiej suchej
6 liści sałaty
12 plasterków ogórka
2 plasterki pomidora

Przygotowanie:
Z pieczywa usuwamy skórki i pieczemy w tosterze. Marchewkę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem. Otrzymanym serkiem smarujemy pieczywo. Na wierzch dwóch układamy ogórki, pomidory i sałatę. Na dwie kolejne układamy kiełbasę. Kromki z kiełbasą przykrywamy pieczywem bez dodatków, po czym nakładamy je na kromki z warzywami. Patyczkami do szaszłyków przebijamy kromki, aby się nie rozlatywały i kroimy ukośnie.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
89
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0