W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Dobrzański przygotował dania dla biegaczy: krem pomidorowy, pesto pietruszkowe, pęczotto z warzywami oraz deser śliwkowo-dyniowy. Smacznego! Krem pomidorowy
Składniki:
2 cebule
2 marchewki
600 g pomidorów z puszki
400 g bulionu warzywnego
200 ml soku pomarańczowego
1/5 łyżeczki chili
50 ml oleju rzepakowego
miód do smaku
sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plastry, następnie podsmażamy na średnim ogniu 2-3 min. Dodajemy sok pomarańczowy, pomidory, bulion. Gotujemy na małym ogniu 15 min. Miksujemy blenderem i przecieramy przez chińczyka (drobne sito). W trakcie gotowania należy zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Doprawiamy do smaku. Krem musi być lekko pikantny i delikatnie słodki.
Pesto pietruszkowe
Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
50 g pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
2 łyżki sera zagrodowego „Grand”
150 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek miksujemy z prażonymi pestkami słonecznika. Dodajemy natkę pietruszki i miksujemy 1 min. Dodajemy olej i ser. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Pęczotto z warzywami
Składniki:
400 g kaszy pęczak
800 ml bulionu warzywnego
120 g cukinii
100 g bakłażanu
100 g cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
50 g jarmużu
400 g pomidorów
140 g dyni
100 ml białego wina
1/2 chili
70 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pęczak płuczemy jeden raz. Gotujemy w bulionie (stosunek kaszy do wody 1:2) 20 min., zostawiamy pod przykryciem na 5 min. Kasza musi być al dente. Dynię kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki oleju, doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy 15 min. w temp. 160 st. C.
Pomidory wrzucamy do wrzątku na ok. 30 sek. Wrzucamy do miski z zimną wodą z lodem, zdejmujemy skórę, kroimy w ćwiartki, wycinamy pestki, kroimy w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cukinię, bakłażana, kroimy w ćwiartki, wycinamy pestki i kroimy w równą kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm, tak samo kroimy cebulę. Rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, plastry czosnku, chili. Dodajemy umyty jarmuż, bakłażana, cukinię. Smażymy kilka minut, podlewamy winem. Gotujemy, dodajemy dynię, pomidory i kaszę. Jeśli potrzeba uzupełniamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu doprawiając solą, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z chipsami jarmużu i mikro ziołami.
Deser śliwkowo-dyniowy
Składniki:
1/2 dyni Hokaido
300 g śliwek
500 ml wina
miód wielokwiatowy
100 g gruszki
60 g orzechów włoskich
100 g regionalnej ricotty
2 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
mięta
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy olejem rzepakowym, pieczemy 20 min. w 180 st. C., miksujemy dodając miodu i świeżej mięty. Śliwki zalewamy do połowy winem, dodajemy przyprawy, gotujemy 10 min., odstawiamy do wystudzenia. Na dnie szklanki lub pucharku umieszczamy puree dyniowe, dodajemy śliwki i na górze układamy ricottę. Podajemy z chipsem gruszki, miodem oraz prażonymi orzechami włoskimi i miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"