Przepisy kulinarne

W jesiennej kuchni placuszki z kaszy kuskus i białego sera

Aromatyczne zawijasy drobiowe z kaszą kuskus i sosem morelowym, roladki z kurczaka, bryndzą, kaszą kuskus i zielonym sosem, kuskus z gulaszem warzywnym i placuszki z kaszy kuskus i białego sera - te pyszności przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i Dorota Panfil, która odpadła z programu „Masterchef".

 

 

 

Aromatyczne zawijasy drobiowe z kaszą kuskus i sosem morelowym

Składniki:
3 nogi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
200 g moreli suszonych
100 g orzechów włoskich
100 g sera koziego
10-12 plastrów boczku wędzonego
świeży tymianek
sól
pieprz

Przygotowanie:
Nogi kurczaka luzujemy z kości i przyprawiamy przyprawą. Morele kroimy w kostkę, orzechy siekamy, ser kozi rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Następnie powstałym farszem nadziewamy mięso i obwijamy boczkiem na zakładkę. Pieczemy w piekarniku przez 30-35 min. w 190 st. C.

Kasza kuskus

Składniki:
szklanka kaszy kuskus
szklanka gorącej wody
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
4-5 listków świeżej mięty
4-5 listków świeżej bazylii
sól
pieprz
chili

Przygotowanie:
Do kaszy dodajemy 1-2 łyżki oliwy i rozcieramy ziarna w dłoniach. Następnie zalewamy gorącą wodą z sokiem cytryny i szczelnie przykrywamy, odkładamy na bok. Miętę, bazylię siekamy i wrzucamy do gotowej kaszy kuskus, wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy.

Sos morelowy

3-4 łyżki dżemu morelowego
50 ml wody
sól
pieprz
kardamon

Przygotowanie:
Dżem podgrzewamy na patelni z wodą, mieszamy i czekamy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy przyprawy.

Roladki z kurczaka, bryndzą, kaszą kuskus i zielonym sosem

Składniki:
3 nogi z kurczaka
1 cukinia zielona mała
100 g pomidorów suszonych
100 g sera bryndza
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
10-12 plastrów boczku wędzonego
sól
pieprz

Przygotowanie:
Nogi kurczaka luzujemy z kości i przyprawiamy przyprawą. Cukinię kroimy po długości w cienkie plastry, solimy. Pomidory kroimy w kostkę, bryndzę rozdrabniamy, dodajemy pieprz, sól, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko ze sobą łączymy. Plaster cukinii wkładamy w mięso owijając od środka, środek wypełniamy farszem, a następnie owijamy boczkiem na zakładkę. Pieczemy w piekarniku 30-35 min. w 190 st. C.

Sos zielony

Składniki:
150 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cm korzenia imbiru
100 ml oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
4-5 listków świeżej bazylii
chili
sól
pieprz

Przygotowanie:
Szpinak, czosnek, bazylię i oliwę miksujemy, następnie dodajemy utarty imbir, sok z cytryny i przyprawy.

Kasza kuskus

Składniki:
szklanka kaszy kuskus
pęczek natki pietruszki
średnia cebula czerwona
3 pomidory
1-2 łyżki oliwy z oliwek
4-5 listków świeżej mięty
4-5 listków świeżej bazylii
sól
pieprz

Przygotowanie:
Do kaszy dodajemy 1-2 łyżki oliwy i rozcieramy ziarna w dłoniach. Następnie zalewamy gorącą wodą i szczelnie przykrywamy, odkładamy na bok. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory blanszujemy, obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Natkę pietruszki, miętę, bazylię siekamy i wszystko dodajemy do gotowej kaszy, mieszamy i dodajemy przyprawy.

Kuskus z gulaszem warzywnym

Składniki:
500 g dyni
młoda cebula
2 ząbki czosnku
4 cm świeżego imbiru
po łyżeczce: kminu rzymskiego, cynamonu, kardamonu, mielonej kolendry
2 liście laurowe
5 pomidorów bez skórki
3 marchewki
2 cukinie
garść rodzynek
300 g ugotowanej ciecierzycy
czerwona papryka
garść płatków migdałowych
natka pietruszki
300 ml bulionu warzywnego
Kuskus:
350 g kuskusu
2 łyżki oliwy z oliwek
450 ml bulionu warzywnego
garść suszonych śliwek
sól

Przygotowanie:
Cebule kroimy w piórka, przysmażamy razem z imbirem i czosnkiem na oliwie, po chwili dodajemy pokrojoną dynię, a następnie przyprawy, całość zalewamy bulionem. Po 10 min. dodajemy pokrojoną marchew, cukinię, paprykę. Gotujemy ok. 10 min. Pod sam koniec dodajemy pokrojone pomidory i ciecierzyce, doprawiamy do smaku.
Kuskus mieszamy z solą i oliwą, powoli dodajemy bulion.
Gotowy kuskus podajemy z gulaszem warzywnym, migdałami, rodzynkami i pietruszką.

Placuszki z kuskusu i białego sera

Składniki:
200 g kuskusu
200 g półtłustego białego sera
2-3 jajka
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
garść suszonej żurawiny
łyżeczka cukru waniliowego
świeże maliny
miód
300 g świeżych śliwek
masło do smażenia

Przygotowanie:
Kuskus zalewamy wrzątkiem, czekamy aż napęcznieje, studzimy. Kuskus mieszamy z rozdrobnionym białym serem, jajkami, cukrem, mąką, żurawiną. Z masy lepimy małe placuszki, smażymy je na maśle, podajemy ze świeżymi malinami i miodem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0