W Jaśle chcą wyprodukować rekordowego lizaka. Ma ważyć przynajmniej 100 kilogramów

Z okazji Dnia Dziecka w Jaśle postanowiono ustanowić rekord Polski na największego lizaka. Pojechaliśmy tam z kamerą, aby przyjrzeć się, jak wygląda produkcja tak gigantycznego frykasa.

Rekord światowy

Światowy rekord Guinessa w kategorii na największego lizaka należy do znanej amerykańska wytwórni słodyczy See’s Candies. Został on ustanowiony 18 lipca 2012 r., a cukierek na patyku, który wtedy wykonano ważył 3 tony i miał smak czekoladowy.

Rekord Polski

Tymczasem Muzeum Lizaka w Jaśle "u Schabińskiej" postanowił ustanowić rekord Polski w tej kategorii. Aby do tego doszło, słodycz musi ważyć co najmniej 100 kilogramów.

Lizak będzie okrągły, kolorowy i wykonany z karmelu przygotowanego w 140 st. C.

Ma być smaczny i pachnący

- zapowiedziała założycielka muzeum, Katarzyna Schabińska.

Cukiernicy pracują pod czujnym okiem szefowej sędziów, Klaudii Malesińskiej. To ona sprawdzi, czy zrobiony przez nich lizak waży przynajmniej 100 kg.

Mamy tu specjalną wagę przemysłową

- powiedziała.

Trzymamy kciuki za ustanowienie rekordu Polski!

Produkcja rekordowego lizaka:

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości