Przepisy kulinarne

W buraczanej kuchni: kopytka i dorsz

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z buraków: zupę z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem i dorsza smażonego w ziarnach słonecznika. Lubicie potrawy z buraków? Smacznego!



 

 

 

Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami

Składniki:
3 buraki czerwone podłużne       
2 cebule               
400 g ciecierzycy                
200 g boczku wędzonego surowego w kawałku   
200 g kiełbasy wiejskiej           
2 marchewki               
1 pietruszka korzeń           
0,5 selera                   
4 ziemniaki               
kminek mielony
cząber
sól
pieprz czarny
ostra papryka
2 ząbki czosnku           
świeży majeranek

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, buraki ułożyć na blaszce, wraz cebulą, posypać cząbrem, solą, pieprzem i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec ok. godziny, po upieczeniu obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w grubszą kostkę, kiełbasę w plasterki i przesmażyć w rondlu, zaczynając od boczku i pod koniec dodać kiełbasę. Wyjąć wędzonkę, a na tym samym tłuszczu przesmażyć ząbki czosnku i kminek. Następnie zalać wodą, dodać warzywa pokrojone w słupki, ciecierzycę i gotować do miękkości. Kiedy zupa stanie się bardziej gęsta, doprawić solą, pieprzem. Zupę podać na talerzu, z pieczonymi burakami i wędzonką. Posypać sporą ilością świeżego majeranku.

Kopytka buraczane z sosem

Składniki:
700 g gotowanych ziemniaków   
300 g tartych buraków           
200 g mąki pszennej           
50 g mąki ziemniaczanej        
100 g tartego sera dojrzewającego       
1 jajko               
1 żółtko               
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Buraki dokładnie odcisnąć z soku na sitku. Ziemniaki ugotować i miękkie przepuścić przez praskę do ziemniaków. W misce połączyć ziemniaki, buraki, mąkę pszenną, ziemniaczaną, ser tarty, jajko, żółtko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić i podzielić na małe kopytka. Gotować od razu w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowane odsączyć i wyłożyć na talerz.

Sos:
2 szalotki           
5 ogórków kiszonych           
350 ml śmietany 30%           
2 łyżki tartego chrzanu           
koperek
kwiaty kopru jak do kiszenia
kurki świeże
masło klarowane

Przygotowanie:
Szalotkę pokroić drobno i przesmażyć na maśle, dodać ogórki kiszone obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Po chwili smażenia dodać śmietanę i chrzan, gotować do momentu zredukowania sosu, doprawić pieprzem, koprem i delikatnie solą. Kurki przesmażyć szybko na maśle. Kopytka podać na sosie chrzanowo-ogórkowym, posypać kurkami i udekorować kwiatami kopru.

Dorsz smażony w ziarnach słonecznika, buraki z żurawiną

Składniki:
1 kg dorsza (filet)
300 g ziarna słonecznika       
2 białka           
1 kg buraków podłużnych       
2 cebule               
1 słoik żurawiny       
1 opakowanie szpinaku baby           
masło klarowane

Przygotowanie:
Buraki ułożyć na blaszce wraz z cebulą, oprószyć solą, pieprzem, cząbrem, przykryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. godzinę. Upieczone, miękkie, obierać i zmiksować na puree. Puree buraczane połączyć z żurawiną, doprawić solą, pieprzem i delikatnie cukrem. Dorsza oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w białku i słoneczniku z jednej strony. Tak przygotowanego dorsza smażyć od strony panierki na złoty kolor i przełożyć po 2-3 min. na drugą stronę wyłączając patelnię. Szpinak przesmażyć krótko na patelni, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę podać z burakami żurawinowymi i szpinakiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0