Przepisy kulinarne

Victoria sponge - klasyka z kuchni brytyjskiej

Klasyczny sandwich na ciepło, bread and buter pudding, victoria sponge, coronation chicken i zapiekanka pasterska - to specjały kuchni brytyjskiej, które przygotowal w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Królowa Anglii byłaby zachwycona ich smakiem :)

 

 

Klasyczny sandwich na ciepło

Składniki:
6 kromek chleba tostowego
2 jajka
4 plasterki bekonu
1 duży pomidor
majonez
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kromki chleba opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Jajka smażymy na patelni tak aby żółtko było płynne. Plasterki bekonu smażymy na suchej patelni aż będą chrupiące. Pomidora kroimy w plasterki.
Kromki chleba smarujemy majonezem. Na dwie kromki kładziemy po jednym sadzonym jajku, przykrywamy kromką chleba. Następnie układamy po plasterku pomidora i po dwa plasterki bekonu. Przykrywamy kolejną kromką chleba i kroimy na trójkąty.

Bread and buter pudding

Składniki:
6-8 kromek jasnego pieczywa
50 g masła
1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
3 jajka
6 łyżek cukru
300 ml kremówki
300 ml mleka
50 g mocnego alkoholu

Przygotowanie:
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Z kromek pieczywa odkrajamy skórki i kroimy każdą na cztery trójkąty, smarujemy masłem i układamy w formie „na zakładkę”. Wierzch posypujemy rodzynkami. W dużej misce ubijamy jajka z 3 łyżkami cukru na gładką kremową masę. Dodajemy śmietanę, mleko i alkohol, a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Otrzymaną mieszanką polewamy pieczywo w formie. Palcami dociskamy całość i odstawiamy na 20 min., aby chleb wchłonął płyn. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180º C. Wierzch puddingu posypujemy pozostałym cukrem. Pudding wstawiamy do piekarnika, pieczemy 40-50 min. Przed podaniem odstawiamy, aby pudding lekko przestygł.

Victoria sponge

Składniki:
175 g miękkiego masła
175 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml chłodnej kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie mrożonych malin
listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180º C. Lekko natłuszczamy dwie tortownice o średnicy (18 cm), dno wykładamy krążkiem papieru do pieczenia.
Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną i puszystą masę. Następnie, ciągle ubijając, dodajemy po jednym jajku aż całość dokładnie się połączy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką aż całość składników dokładnie się połączy. Przelewamy ciasto do dwóch przygotowanych wcześniej form. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 min. aż ciasto będzie wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Po upieczeniu wyjmujemy z form i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy na jeden placek, na wierzchu układamy maliny. Przykrywamy drugim plackiem. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem.

Zapiekanka pasterska

Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
3-4 gałązki tymianku
2 marchewki
500 g mielonej jagnięciny
350 ml bulionu warzywnego
200 ml pomidorów z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól i pieprz

Na wierzch
1 kg mącznych ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mleka

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy jagnięcinę i podsmażamy na dużym ogniu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy bulion, pomidory, koncentrat pomidorowy i sos. Dusimy pod przykryciem około 40 min. W tym czasie obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy już będą miękkie, odcedzamy je i dodajemy masło, śmietanę i mleko, a następnie całość rozgniatamy na gładkie purre. Najlepiej lekko zmiksować blenderem. Podduszoną jagnięcinę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układamy purre z ziemniaków i kilka razy przeciągamy po nim widelec, tak aby powstały rowki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180º C i pieczemy całość przez 25-30 min. aż ziemniaki będą lekko przypieczone z wierzchu.

Coronation chicken

Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
1 łyżka oliwy
sok z jednej cytryny
sól morska
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka masła
1 szalotka
1 czerwone chilli
2 łyżeczki łagodnego chilli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml bulionu z kurczaka
1 łyżka dżemu morelowego
150 ml majonezu
75 ml kwaśnej śmietany
1 duże dojrzałe mango
4 dymki
2 łyżki posiekanej kolendry
kilka kropli tabasco
50 g płatków migdałów
zielone liście sałaty (np. rzymskiej) do podania

Przygotowanie:
Filety z kurczaka polewamy oliwą z oliwek. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy filety na parze przez około 25 min., następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy posiekaną szalotkę i chilli i smażymy przez kilka minut. Dodajemy curry i dusimy całość 2-3 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy kolejnych kilka minut. Dodajemy wino i gotujemy aż połowa płynu odparuje. Dodajemy bulion i dżem, i dalej redukujemy płyn aż do połowy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Majonez mieszamy ze śmietaną a następnie z sosem curry. Dodajemy obrane i pokrojone drobno mango, posiekane dymki i kolendrę.
Filety kroimy w kostkę i mieszamy z sosem majonezowym. Doprawiamy solą, pieprzem i tabasco.
Serwujemy na sałacie, posypujemy płatkami migdałowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0