Urodzinowa kuchnia Andrzeja Polana!

Dziś Andrzej Polan świętuje urodziny! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej przygotował przyjęcie urodzinowe! Stół aż uginał się od pyszności Polana :) Co powiecie na babeczki chlebowe, buraka w barszczu, pieczonego kurczaka, a na deser bezę orzechową z czekoladą i śliwkami?

Babeczki chlebowe, grzyby leśne

Składniki:

  • Pieczywo tostowe ciemne
    • Jajko
      • Ser tarty dojrzewający
        • Sól, pieprz

          Przygotowanie:

          Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Pieczywo pozbawiamy skórki zewnętrznej, środek rozwałkowujemy na cienkie placki. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym chlebem. Smarujemy jajkiem posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.

          • 500g grzyby leśne
            • 2szt cebula
              • Masło klarowane do smażenia
                • Sól, pieprz
                  • Tymianek świeży
                    • Natka pietruszki
                      • 100ml wiśniówka

                        Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby, smażymy razem, podlewamy wiśniówką, odparowujemy. Dodajemy natkę pietruszki, tymianek. Po wierzchu posypujemy serem i zapiekamy.

                        Burak w barszczu, pierożki z wieprzowiną

                        Składniki:

                        • 1kg burak podłużny
                          • 1 włoszczyzna
                            • 2szt cebula
                              • Liść laurowy, ziele angielskie,
                                • Pieprz czarny, sól
                                  • Ocet jabłkowy
                                    • Olej do smażenia

                                      Przygotowanie:

                                      Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar warzywny. Oczywiście doprawiamy go solą, pieprzem, liściem i zielem. W rondlu na oleju przesmażamy cebule, dodajemy po chwili pokrojone buraki. Smażymy kilka minut i podlewamy małymi partiami wywarem warzywnym. Buraki powoli będą nam mięknąc oddawać swój smak i kolor. Kiedy tylko burak będzie półtwardy dodajemy ocet dla poprawy kolorystyki. Doprawiamy jeszcze raz przyprawami, cukrem. Dodajemy dużą ilość koperku, lubczyku i pokrojone jabłka.

                                      • 500g mięso mielone z łopatki
                                        • 2szt cebula smażona
                                          • Kminek mielony, lubczyk, pieprz, sól
                                            • 2-3 łyżki masło klarowane
                                              • 1szkl wywaru warzywnego

                                                Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy farsz do pierogów, wstawiamy do lodówki i zabieramy się za ciasto:

                                                • 500g mąka
                                                  • 3 jajka
                                                    • 1 łyżka octu
                                                      • 1 łyżka soli
                                                        • 50ml woda ciepła

                                                          Wszystko mieszamy, wyrabiamy, owijamy folią i pozostawiamy aby ciasto odpoczęło. Później rozwałkowujemy i lepimy pierogi. Gotujemy w wodzie osolonej i podajemy do naszych buraków w barszczu.

                                                          >>>Zobacz też: Wywiad z Andrzejem Polanem. Miał zostać nauczycielem, wybrał kuchnię!

                                                          Kurczę pieczone, papryka, ostra kiełbasa

                                                          Składniki:

                                                          • 1 kurczak cały
                                                            • 4szt cebula
                                                              • 4szt papryka kolorowa
                                                                • 2 jabłka
                                                                  • Kiełbasa cienka ostra węgierska lub hiszpańska
                                                                    • Sól, pieprz, oregano
                                                                      • Chorizo suszone
                                                                        • Papryka wędzona
                                                                          • Ziemniak mały
                                                                            • Olej do smażenia

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Olej łączymy z chorizo, pieprzem, sola, oregano, papryką wędzoną. Bejcą smarujemy z każdej strony kurczaka, cebule kroimy w grube plastry. Wykładamy dno formy do pieczenia cebulą, układamy kurczaka na wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 250 stopni na około 20 minut. Paprykę, ziemniaki, jabłka oraz porwaną na kawałki kiełbasę obsmażamy na patelni i dodajemy do zapieczonego kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 1 godziny, w trakcie podlewając wywarem warzywnym.

                                                                              Beza orzechowa, czekolada gorzka, śliwki

                                                                              Składniki:

                                                                              • 100g białko
                                                                                • 180g cukier drobny
                                                                                  • 200g orzechy arachidowe bez soli

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na puszystą pianę, w trakcie partiami dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż masa będzie szklista i kiedy przeciągniemy

                                                                                    łyżką po bezie na koniec pojawi się charakterystyczny stożek. Dodajemy orzechy arachidowe i wykładamy najlepiej za pomocą łyżki porcje bezy z orzechami. Wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni na około 40 minut.

                                                                                    • 500ml śmietanka 36%
                                                                                      • 600g czekolada gorzka
                                                                                        • Śliwki węgierki

                                                                                          Czekoladę kruszymy na drobne kawałki, śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Gorącą zalewamy czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty i mieszamy do jednolitej konsystencji. Studzimy i podbijamy mikserem na puszysty krem. Krem wykładamy na bezy, wierzch dekorujemy przesmażonymi śliwkami.

                                                                                          Rurki z jabłkami i kremem goździkowym

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • Ciasto francuskie
                                                                                            • Foremki do rurek
                                                                                              • Jajko
                                                                                                • Cukier wanilinowy

                                                                                                  Ciasto kroimy na cienkie paski, rurki metalowe smarujemy masłem i obwijamy ciastem, smarujemy jajkiem roztrzepanym z dodatkiem cukru wanilinowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 200 stopni.

                                                                                                  • 300g prażone jabłko
                                                                                                    • 50ml rum
                                                                                                      • 200g ser mascarpone
                                                                                                        • 200ml śmietanka 36%

                                                                                                          Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem zmiksowanym z goździkami . Jabłka łączymy z rumem, jabłkami wypełniamy rurki, wierzch rurek dekorujemy kremem.

                                                                                                          Tort jesień

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • Biszkopt na tort czekoladowy
                                                                                                            • 1kg czekolada karmelowa
                                                                                                              • 1l śmietanka 36%
                                                                                                                • 1kg Powidła śliwkowe
                                                                                                                  • Po 200g orzechy włoskie, laskowe
                                                                                                                    • Po 300g winogrona czarne, zielone drobne
                                                                                                                      • Nalewka śliwkowa do nasączenia tortu
                                                                                                                        • Śliwka węgierka
                                                                                                                          • Miód do przesmażenia owoców

                                                                                                                            Zobacz też:

                                                                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości