Marchew – uprawa. Jakich warunków potrzebuje marchewka, żeby wyrosnąć na działce?

Męrzczynza, który uprawia marchew
Fot: Tom Werner / gettyimages.com
Jednym z ulubionych warzyw Polaków jest marchew. Uprawa i nawożenie wymagają wiedzy i opieki. Jak uprawiać marchewkę, żeby cieszyć się dorodnym zbiorem?

Content: W niemal każdej kuchni w Polsce znanym akcentem jest marchew . Uprawa tego warzywa jest powszechna z racji na jego uniwersalny smak i mnogość wartości odżywczych. Świeża i jędrna stanowi wspaniałe dopełnienie kulinarne. Szczególnie cenny jest beta-karoten – przeciwutleniacz, z którego słynie marchewka. Gości na naszych zarówno jako wytrawny element słonych dań i surówek, jak i słodki element ciast i deserów. Jak tak naprawdę wygląda uprawa marchwi jadalnej?

Szczęśliwy działkowicz, czyli jak hodować marchew w ogrodzie

Warzywa korzeniowe są powszechnym uzupełnieniem naszej diety. Uprawa marchwi i pietruszki to praktyka znana niemal każdemu działkowiczowi . Skupimy się na tym pierwszym warzywie, którego orzeźwiający smak i soczystą barwę kojarzy każdy Polak. Jednak zdecydowanie nie każdy wie, jak hodować marchewkę.

Uprawa marchwi w ogrodzie działkowym to pozornie prosta czynność. Mimo to należy włożyć w nią sporo serca i wysiłku. Odpowiednie chęci i systematyczność powinny wystarczyć. Jeśli jesteś gotowy na hodowlę marchewki, zapamiętaj parę faktów:

· To warzywo potrzebuje lekkiej i żyznej gleby o niskim natężeniu azotu. Grunt powinien być lekko wilgotny;

· Marchew uprawiać należy w drugim roku po zastosowaniu obornika;

· Optymalna temperatura do zakwitnięcia to 15-20 stopni Celsjusza (przy regularnym podlewaniu);

· Nasiona marchwi wysiewa się do gleby podzielonej na rzędy (głębokość 1-2 centymetry, spulchniona przestrzeń pomiędzy, szerokość do 25 centymetrów);

· Okres zbiorów to początek czerwca do końca października.

Coraz częstszą praktyką jest uprawa marchwi na redlinach , czyli specjalnych wałkach ziemi ukształtowanych sadzarką. Jednak dotyczy to głównie większych hodowli, a nie sadzenia w ogródku na własne potrzeby. Tu wystarczą skromne rzędy, które mogą doprowadzić do zupełnie wystarczających plonów.

Dlaczego warto samodzielnie hodować marchew?

Kiedy pomyślisz „warzywo”, co pierwsze przyjdzie ci na myśl? Dla większości ludzi jest to właśnie marchewka. Jej pospolitość ma wiele zalet, ale znajdą się i wady. Do ciemnych stron należą niepewne warunki przechowywania i tak zwana„hodowla na masę” . Marchew możemy kupić na pęczki zarówno w osiedlowym warzywniaku, jak i wielkim dyskoncie. Jednak uprawa marchwi przemysłowej znacznie różni się od tej, która wyrośnie ze skrupulatnie zasianych nasion.

Zbiory w domowym ogródku automatycznie wiążą się z zupełnie inną jakością. Nietrudno przypomnieć sobie widok lekko zwiędłych, brunatnych jarzyn na sklepowych półkach. Z soczyście pomarańczową marchewką o chrupiącej skórce nie mają już nic wspólnego. Własnoręczna hodowla jest gwarancją świeżości i zaufanego pochodzenia. Istotna jest również pewność, że to bezpieczna i naturalnie nawożona marchew. Uprawa ekologiczna, z której bezpośrednio można nabyć świeże warzywa i owoce to również relatywnie dobre rozwiązanie. Jednak jeżeli istnieje możliwość samodzielnej hodowli, warto dać szansę swoim umiejętnościom działkowicza. Satysfakcja jest nieporównywalnie większa.

Najważniejsze wartości odżywcze marchwi

Marchewka to mądry wybór dla człowieka dbającego o zdrowie. Jest bogata w beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. W ludzkim ciele ta substancja zmienia się w witaminę A, która jest odpowiedzialna między innymi za dobry wzrok i kondycję skóry.

Warto również wiedzieć, że marchew jest cennym źródłem błonnika, a jej chrupanie pozytywnie wpływa na procesy trawienne. To sprzymierzeniec osób zmagających się z problemami z sylwetką. Zastąpi niezdrowe przekąski i pobudzi metabolizm. Reguluje pracę jelit i obniża poziom złego cholesterolu.

To nie wszystko! Nie tylko ludzie korzystają z dobroczynnych właściwości marchewki. Każdy rolnik wie, jak cennym pokarmem jest marchew pastewna. Uprawa tego warzywa dla żywego inwentarza to standard na polskiej wsi. I słusznie! Jest to wartościowa roślina przeznaczona do produkcji paszy zwłaszcza dla młodych zwierząt – bydła i trzody chlewnej. Obfituje w białko, skrobię, cukry i witaminę A.

Z tego względu uprawa marchwi pastewnej, jak i jadalnej cieszy się ogromną popularnością.

Ciekawostka ! Popularny mit królika szelmowsko chrupiącego marchewkę nie zgadza się z rzeczywistością. Choć dla człowieka czy młodej krowy to warzywo będzie dobrym wyborem, futrzany zwierzak z długimi uszami nie powinien objadać się pomarańczowym przysmakiem. Ma on bowiem za dużo cukru.

Postaw na uprawę marchwi!

Pyszna i zdrowa, marchewka smakuje na ciepło i na zimno. W obu postaciach wspiera gospodarkę organizmu i cieszy podniebienia.

Jeżeli masz warunki do własnoręcznej hodowli marchwi, nie wahaj się. Pewne źródło i praca włożona w uprawę warzyw odpłacą się wspaniałym rezultatem.

Zobacz film: Marchewka w różnych odsłonach. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości