Uodpornij się na zimę!

Agnieszka Maciąg
Agnieszka Maciąg
Przed nadejściem zimy musimy wzmocnić i uodpornić nasz organizm. Idealnie nadają się do tego produkty uważane za najzdrowsze i najbardziej odżywcze na naszej planecie, czyli tzw. „Skarby Ziemi”. Jak je przyrządzać, co z nich zrobić, jak je jeść? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN ekspertka od zdrowia i urody- Agnieszka Maciąg!

Amarantus BIO , Quinoa i jagody Goji na śniadanie

Śniadanie, które wzmacnia, odżywia i ogrzewa. Idealna propozycja dla całej rodziny!

Składniki:

½ szklanki jagód Goji

¾ szklanki Amarantusa

¾ szklanki Quinoa

1 łyżeczka lnu mielonego odtłuczonego

1 łyżeczka cukru trzcinowego lub Ksylitolu

½ łyżeczki cynamonu

2 cm kawałek startego na drobnej tarce korzenia imbiru

1 łyżeczka skórki startej ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy

szczypta soli himalajskiej

1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

Jagody Goji zalej wrzącą wodą i odstaw na bok, aby zmiękły. Amarantus BIO zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:1,5), doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż stanie się miękki. Quinoa zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:2), doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Amarantus i quinoa połącz ze sobą, dodaj odcedzone z wody i osuszone jagody Goji, len mielony, cynamon, skórkę pomarańczy, imbir, łyżeczkę klarowanego masła oraz ksylitolu i całość wymieszaj. Możesz podawać z gęstym jogurtem lub musem z pieczonych jabłek. Smacznego!

Quinoa z warzywami i serem feta

Składniki:

1 szklanka Quinoa

½ szklanki jagód Goji

1 czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i drobno pokrojona

1 żółta papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i drobno pokrojona

¼ papryczki chilli oczyszczona z gniazd nasiennych i drobno pokrojona

1 czerwona cebula drobno posiekana

3 ząbki czosnku posiekane

2 łyżki oliwy z oliwek

skórka starta z ½ sparzonej i wyszorowanej cytryny

50g sera feta pokruszonego na kawałki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół: estragon, bazylia, kolendra lub lubczyk

pęczek natki pietruszki drobno posiekany

świeżo mielony czarny pieprz

szczypta soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu

Przygotowanie:

Jagody Goji zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aby zmiękły. W garnuszku ugotuj quinoa, zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:2), dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż cebulę, czosnek i świeżo mielony czarny pieprz. Gdy cebula się zeszkli, dodaj wszystkie papryki i całość podsmaż do miękkości od czasu do czasu mieszając.

Jagody Goji odsącz z wody i osusz. Ugotowaną quinoa połącz z podsmażonymi warzywami oraz pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszaj. Smacznego!

Sos orzechowy Sate Sauce do pieczonych jesiennych warzyw

na bazie masła orzechowego

Składniki:

1 cebula bardzo drobno posiekana

2 ząbki czosnku drobno posiekane

½ szklanki masła orzechowego

1 szklanka wody

1 łyżka oleju (z pestek winogron lub rzepakowy)

Szczypta pieprzu Cayenne lub ostrej papryki chilli

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżeczka cukru trzcinowegolub Ksylitolu

szczypta soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu

Przygotowanie:

W garnuszku podgrzej olej i przesmaż posiekaną cebulę i czosnek aż się zeszklą. Dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj masło orzechowe i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawaj z pieczonymi warzywami. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości