Ulubione potrawy uczestniczek "Top model"

W naszej kuchni uczestniczki trzeciej edycji "Top model": Tamara Subbotko i Joanna Zaremska, które jak się okazuje, lubią i potrafią gotować. Jakie są ich ulubione potrawy? Co jedzą modelki? Skorzystajcie z przepisu Joanny na pizzę na cieście francuskim z kurczakiem oraz z przepisu Tamary na chłodnik.

PRZEPISY TAMARY

Sałatka

Składniki:

mix sałat z rucollą

pomidory świeże

pomidory suszone

oliwki zielone i czarne

ogórek

papryka żółta

awokado

mozarella

sos balsamico

sól

pieprz

oliwa z oliwek

przyprawa uniwersalna papryka i świeża bazylia

Chłodnik

Składniki:

botwina

2 buraki

natka pietruszki

natka koperku

ogórek zielony

maślanka, kefir

sól

pieprz

czosnek cytryna

2 jajka

3 szt. rzodkiewki

PRZEPISY JOANNY

Pizza na cieście francuskim z kurczakiem

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

ser żółty

2 piersi z kurczaka

czerwona papryka

szpinak mrożony

1 pomidor

2 zabili czosnku

Przyprawy oregano

sól, pieprz

natka pietruszki

słodka papryka

Przygotowanie:

Pokroić ciasto na 4 prostokąty, zawinąć rogi, usmażyć piersi z kurczaka, pokroić na drobne kawałki, podsmażyć paprykę. Ząbki czosnku poskromić w drobne plasterki. Wszystko ułożyć na cięcie francuskim na wierzch, dodając pokrojonego w plastry pomidora, posypać oregano i startym serem. Ciasto posmarować lekko ubitym jajkiem. Piec 13 minut w piekarniku w 220 stopniach.

Zapiekane naleśniki

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki wody

3/4 szklanki mleka

1 jajko

3 łyżki rozpuszczonej margaryny

szczypta soli

Farsz:

550 g piersi z kurczaka

przyprawa do gyros

150 g pieczarek

150 ml śmietany kwaśnej

100 g sera żółtego lub mozzarella

1 cebula

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, w kubku roztrzepać jajko, do mąki dodać wodę, mleko, jajko, szczyptę soli i rozpuszczoną margarynę. Zmiksować. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na oleju podsmażyć cebulę, piersi z kurczaka, gdy się podsmażą dodać pieczarki, smażyć ok 8 min. Na patelnię wlać śmietanę, podgrzewać do lekkiego odparowania. Naleśniki usmażyć na patelni, do każdego nałożyć farsz, zwinąć jak gołąbki, włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia, poukładać obok siebie, posypać żółtym serem, zapiekać w piekarniku w temp. 180 C ok 10 min do roztopienia się sera.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości