Przepisy kulinarne

Ulubione potrawy uczestniczek "Top model"

W naszej kuchni uczestniczki trzeciej edycji "Top model": Tamara Subbotko i Joanna Zaremska, które jak się okazuje, lubią i potrafią gotować. Jakie są ich ulubione potrawy? Co jedzą modelki? Skorzystajcie z przepisu Joanny na pizzę na cieście francuskim z kurczakiem oraz z przepisu Tamary na chłodnik.

PRZEPISY TAMARY

Sałatka
Składniki:
mix sałat z rucollą
pomidory świeże
pomidory suszone
oliwki zielone i czarne
ogórek
papryka żółta
awokado
mozarella
sos balsamico
sól
pieprz
oliwa z oliwek
przyprawa uniwersalna papryka i świeża bazylia

Chłodnik
Składniki:
botwina
2 buraki
natka pietruszki
natka koperku
ogórek zielony
maślanka, kefir
sól
pieprz
czosnek cytryna
2 jajka
3 szt. rzodkiewki

PRZEPISY JOANNY

Pizza na cieście francuskim z kurczakiem
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
ser żółty
2 piersi z kurczaka
czerwona papryka
szpinak mrożony
1 pomidor
2 zabili czosnku
Przyprawy oregano
sól, pieprz
natka pietruszki
słodka papryka

Przygotowanie:
Pokroić ciasto na 4 prostokąty, zawinąć rogi, usmażyć piersi z kurczaka, pokroić na drobne kawałki, podsmażyć paprykę. Ząbki czosnku poskromić w drobne plasterki. Wszystko ułożyć na cięcie francuskim na wierzch, dodając pokrojonego w plastry pomidora, posypać oregano i startym serem. Ciasto posmarować lekko ubitym jajkiem. Piec 13 minut w piekarniku w 220 stopniach.

Zapiekane naleśniki
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki rozpuszczonej margaryny
szczypta soli
Farsz:
550 g piersi z kurczaka
przyprawa do gyros
150 g pieczarek
150 ml śmietany kwaśnej
100 g sera żółtego lub mozzarella
1 cebula

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, w kubku roztrzepać jajko, do mąki dodać wodę, mleko, jajko, szczyptę soli i rozpuszczoną margarynę. Zmiksować. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na oleju podsmażyć cebulę, piersi z kurczaka, gdy się podsmażą dodać pieczarki, smażyć ok 8 min. Na patelnię wlać śmietanę, podgrzewać do lekkiego odparowania. Naleśniki usmażyć na patelni, do każdego nałożyć farsz, zwinąć jak gołąbki, włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia, poukładać obok siebie, posypać żółtym serem, zapiekać w piekarniku  w temp. 180 C ok 10 min do roztopienia się sera.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
78
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0