Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy

Wspólne gotowanie to najlepsza zabawa. Poznaj proste przepisy na dania, które przygotujesz razem z dzieckiem, a ich smak zachwyci każdego niejadka.

Placek-grzybek babci Irenki

Składniki:

  • 1 jajo
    • 3 łyżki mąki
      • 3 łyżki mleka
        • szczypta proszku do pieczenia
          • łyżka oleju rzepakowego
            • owoce
              • jogurt naturalny
                • łyżka cukru brązowego

                  Przygotowanie:

                  Do kubeczka wbij jajko, wsyp trzy łyżki mąki, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia i lekko wymieszaj. Dodaj trzy łyżki mleka i wymieszaj bardzo energicznie, aż składniki się połączą i utworzą gładką masę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, gdy będzie gorący - wlej zawartość kubeczka i smaż na złoto. Przewróć placek na patelni. Gdy druga strona placka ładnie się przypiecze, przełóż go na duży talerz, posmaruj jogurtem, posyp łyżką cukru i udekoruj owocami. Pycha!

                  Cappuccino pomidorowe

                  Składniki:

                  • 4 duże pomidory
                    • sól
                      • pół łyżeczki cukru
                        • pół szklanki śmietanki 30%
                          • bazylia lub natka pietruszki do dekoracji

                            Zalej pomidory wrzątkiem, a po dwóch minutach je wyjmij, przepłucz pod zimną wodą i obierz ze skóry. Obrane pomidory pokrój w grubą kostkę, wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody tak, by zakryła pomidory. Gotuj 15 minut, a następnie zmiksuj. Gdy uzyskasz gładki kremem, dopraw go solą i cukrem. Śmietankę ubij mikserem. Zupę podawaj w kubeczku, przykrytą czapeczką bitej śmietany i posypaną bazylią lub natką pietruszki.

                            Sałatka grecka w arbuzie

                            Składniki:

                            • 2 garści pomidorków koktajlowych (lub jeden duży pomidor)
                              • 1 czerwona papryka
                                • 1 żółta papryka
                                  • garść oliwek czarnych najlepiej kalamata
                                    • 1 średni ogórek świeży
                                      • 1 mała czerwona cebula
                                        • 100 gramów sera feta
                                          • 3 łyżki suszonego oregano
                                            • 2 łyżki soku z cytryny
                                              • 1 ząbek czosnku
                                                • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                  • 1 łyżka wody
                                                    • 1 średni arbuz
                                                      • garść świeżej mięty

                                                        Przygotowanie:

                                                        Z soku z cytryny, rozgniecionego przez praskę czosnku, wody i oliwy robimy sos. Pomidorki kroimy na pół, cebulę, obrany ogórek i papryki (żółtą i czerwoną) kroimy w grubą kostkę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy oliwki, polewamy sosem i mieszamy. Arbuza kroimy na pół, wydrążamy jedną część i kroimy w kostkę, dodajemy do sałatki. Fetę kroimy w kostkę i delikatnie obtaczamy w oregano. Wszystko wkładamy do arbuza, dekorujemy fetą.

                                                        Leniwe z jagodami, jogurtem i miętą

                                                        Składniki:

                                                        • 250 g chudego twarogu
                                                          • szklanka mąki pszennej
                                                            • 1 jajko
                                                              • 4 łyżki masła
                                                                • szklanka jagód (może też być konfitura jagodowa lub jagody mrożone)
                                                                  • 2 łyżki cukru brązowego
                                                                    • 3 łyżki bułki tartej
                                                                      • sól do osolenia wody

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Twaróg rozgnieć widelcem na stolnicy, posyp go mąką. Jagody zmiksuj na gładką masę (konfitury lub jagody mrożone podobnie). Dodaj pulpę jagodową do twarogu i mąki, wbij jajko i zagnieć ciasto. Pokrój je w kawałki, z każdego kawałka ulep wałeczek i pokrój na dość duże kęsy. Leniwe wrzucaj do wrzątku i gotuj kilka minut, aż wypłyną. Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i podsmaż, aż będzie złota. Leniwe podawaj z jagodami, słodką bułką tartą. Możesz też zamienić bułkę na solidny kleks jogurtu naturalnego. Posyp posiekaną miętą.

                                                                        Kogel-mogel z truskawkami

                                                                        Składniki:

                                                                        • 8 żółtek
                                                                          • 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka otartej skórki
                                                                            • 1 cukier z prawdziwą wanilią (ja miałam 10-gramowy)
                                                                              • 6 łyżek cukru
                                                                                • 1 płaska łyżka kakao
                                                                                  • 4 garści truskawek

                                                                                    Żółtka oddzielamy od białek, wlewamy do miski lub rondelka umieszczonego na garnku z niewielką ilością wrzącej wody. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje. Połowę przelewamy do innej miski, dodajemy do niej kakao i ubijamy, aż masa stanie się jednolicie czekoladowa. Do kogla-mogla pozostałego w garnuszku dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową, ubijemy na parze jeszcze 2-3 minuty. Kogel-mogel podajemy w głębokich talerzach lub pucharkach udekorowany truskawkami, jagodami lub malinami.

                                                                                    Zobacz też:

                                                                                    Jak ozdobić tort dla dziecka? Proste triki na figurki z masy cukrowej

                                                                                    Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego

                                                                                    Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego

                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                    Źródło: Katarzyna Bosacka

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości