Ulubione danie Polaków - pizza a’la Polan

Zamknięte restauracje i olbrzymie zapasy spowodowały, że wiele osób odkrywa kulinarny talent. Jakie jest ulubione danie Polaków ? Oczywiście - pizza. Ale pizza a’ la Polan to zupełnie nowe smaki. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana!

Pizza z mielonymi, porami i serem

Składniki na ciasto:

  • 900 g mąki
    • 500 ml wody
      • 25 g soli
        • 15 g drożdży

          W lekko podgrzanej wodzie rozpuszczamy drożdże, stopniowo dodajemy mąkę, pod koniec sól. Wyrabiam dokładnie i przykrywamy mokrą ściereczką. Odstawiamy najlepiej na 3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 porcje, z każdej formujemy kule i odstawiamy ponownie o wyrośnięcia.

          • 600 g mięsa mielonego z szynki
            • 100 g sera tartego
              • natka pietruszki
                • 2-3 łyżki wody
                  • sól, pieprz, majeranek
                    • 1 przesmażona mała cebula

                      Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie i formujemy małe pulpety. Obsmażamy na patelni na złoty kolor.

                      • 2 pory
                        • groszek zielony mrożony
                          • 100 ml śmietanki 36%
                            • 100 g sera mascarpone
                              • 100 g sera bursztyn
                                • 200 g mozzarelli
                                  • masło klarowane do smażenia
                                    • olej rzepakowy
                                      • 2 pomidora
                                        • 100 ml passaty pomidorowej

                                          Białe części pora kroimy i przesmażamy na maśle, dodajemy szczypiorek, pomidora pokrojonego w kostkę i passatę. Podsmażone łączymy ze śmietanką, serami. Ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg, brzegi nacinamy na 8 części, pośrodku każdej układamy pulpet, owijamy. Środek smarujemy olejem, co zapobiega wchłanianiu wilgoci przez ciasto. Wykładamy pory z serami, posypujemy jeszcze parmezanem, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 stopni.

                                          Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                                          Calzone jak gofry - nabita serem z burakami, wędzoną papryką

                                          składniki:

                                          • 400 g sera mozzarella w kostce
                                            • 100 g sera tartego
                                              • 100 g sera mozzarella
                                                • sól, pieprz czarny

                                                  Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy do wypiekania muffinów. Formę smarujemy olejem, wykładamy ciasto, ser łączymy razem i nakładamy na ciasto, gdzie są wgłębienia w formie. Przykrywamy z wierzchu drugim arkuszem ciasta. Smarujemy olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 250 stopni.

                                                  • 1 pęczek młodych buraków
                                                    • 1 szczypior
                                                      • 1 jabłko zielone
                                                        • masło klarowane do smażenia
                                                          • koper
                                                            • 2 mozzarelli w zalewie
                                                              • sól, pieprz czarny
                                                                • sok z cytryny
                                                                  • rukiew wodna
                                                                    • bratki żółte małe
                                                                      • olej rzepakowy
                                                                        • papryka wędzona

                                                                          Na maśle przesmażamy buraki, podlewamy delikatnie wodą, smażymy do momentu, aż buraki nam zmiękną. Dodajemy pokrojone zielone jabłko. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na upieczone ciasto wykładamy gorące młode buraki i plastry mozzarelli. Wszystko posypujemy rukwią lub rukolą. Dekorujemy żółtymi kwiatkami bratków. Na koniec skrapiamy olejem wymieszanym z papryką wędzoną.

                                                                          Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                                                                          Pizza z beszamelem, jajkami i pieczarkami

                                                                          Składniki:

                                                                          • 100 g mąki
                                                                            • 100 g masła
                                                                              • 600 ml mleka
                                                                                • gałka muszkatołowa
                                                                                  • sól, pieprz biały
                                                                                    • 200 g pieczarek
                                                                                      • masło klarowane
                                                                                        • 1 pęczek szczypioru
                                                                                          • świeże oregano

                                                                                            Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, chwile smażymy. Zalewamy gorącym mlekiem, doprawiamy sola, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy olejem. Wykładamy sos beszamelowy i całe szczypiory. Na wierzch wybijamy jajka i raz jeszcze skrapiamy olejem. Wstawiamy do pieczenia. Pieczarki przesmażamy na złoty kolor. Upieczoną pizzę posypujemy pieczarkami, i posypujemy świeżym oregano.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości