Przepisy kulinarne

Ukraińskie smaki: pierogi z ziemniakami i grzybami

Odrobinę Ukrainy zagościło w kuchni Dzień Dobry TVN. A to za sprawą Anieli Redelbach, która przygotowała specjały naszych wschodnich sąsiadów: syrnyky, kruczenky, pierogi z rabarbarem i pierogi z ziemniakami i grzybami.

 

 

 

 

 

 

 

Syrnyky

Składniki:
500 g twarogu
100 g cukru
2 jajka
4 czubate łyżki mąki
opakowanie cukru waniliowego
masło i olej do smażenia

Przygotowanie:
Mieszamy twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 30 minut. Mokrą ręką robimy z masy kulki, lekko je spłaszczamy, obtaczamy w pozostałej mące i smażymy na maśle z olejem, aż będą złociste.

Kruczenky

Składniki:
500 g schabu
100 g świeżej słoniny
5-7 ząbków czosnku
mąka do obtoczenia zrazów
2 jajka
sól
pieprz
smalec do smażenia

Przygotowanie:
Słoninę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Mięso kroimy w plastry i cienko ubijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Na każdy kawałek schabu kładziemy plaster słoniny i pół ząbka czosnku. Zwijamy ciasno w rulon, lekko spłaszczamy przy pomocy tłuczka i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące, potem w jajku, a następnie jeszcze raz w mące. Smażymy mięso na smalcu z obu stron. Po smażeniu wyjmujemy wykałaczki.

Pierogi z rabarbarem

Ciasto może być zrobione na maśle, na kefirze lub zaparzane.
Składniki:
500 g rabarbaru
cukier do posypania

Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut, żeby puścił sok.

Pierogi z ziemniakami i grzybami

Ciasto może być zrobione na maśle, na kefirze lub zaparzane.
Składniki:
100 g suszonych grzybów leśnych
2 cebule
6 ziemniaków

Przygotowanie:
Gotujemy wodę. Grzyby myjemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Cebulę i grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. Ziemniaki gotujemy i ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy do ziemniaków grzyby z cebulą, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
50
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0