Ukraińskie smaki: pierogi z ziemniakami i grzybami

Odrobinę Ukrainy zagościło w kuchni Dzień Dobry TVN. A to za sprawą Anieli Redelbach, która przygotowała specjały naszych wschodnich sąsiadów: syrnyky, kruczenky, pierogi z rabarbarem i pierogi z ziemniakami i grzybami.

Syrnyky

Składniki:

500 g twarogu

100 g cukru

2 jajka

4 czubate łyżki mąki

opakowanie cukru waniliowego

masło i olej do smażenia

Przygotowanie:

Mieszamy twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 30 minut. Mokrą ręką robimy z masy kulki, lekko je spłaszczamy, obtaczamy w pozostałej mące i smażymy na maśle z olejem, aż będą złociste.

Kruczenky

Składniki:

500 g schabu

100 g świeżej słoniny

5-7 ząbków czosnku

mąka do obtoczenia zrazów

2 jajka

sól

pieprz

smalec do smażenia

Przygotowanie:

Słoninę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Mięso kroimy w plastry i cienko ubijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Na każdy kawałek schabu kładziemy plaster słoniny i pół ząbka czosnku. Zwijamy ciasno w rulon, lekko spłaszczamy przy pomocy tłuczka i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące, potem w jajku, a następnie jeszcze raz w mące. Smażymy mięso na smalcu z obu stron. Po smażeniu wyjmujemy wykałaczki.

Pierogi z rabarbarem

Ciasto może być zrobione na maśle, na kefirze lub zaparzane.

Składniki:

500 g rabarbaru

cukier do posypania

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut, żeby puścił sok.

Pierogi z ziemniakami i grzybami

Ciasto może być zrobione na maśle, na kefirze lub zaparzane.

Składniki:

100 g suszonych grzybów leśnych

2 cebule

6 ziemniaków

Przygotowanie:

Gotujemy wodę. Grzyby myjemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Cebulę i grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. Ziemniaki gotujemy i ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy do ziemniaków grzyby z cebulą, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości