Materiał promocyjny

"Ugotowani" w kuchni Roberta Sowy

Dziś w naszej kuchni, u boku Roberta Sowy pojawili się Karolina Nawojka Chałupińska i Maciej Górski, którzy występują w nowym programie "Ugotowani". Przekonaj się, jak poradzili sobie u boku mistrza Roberta Sowy.

Aromatyczny krem z grzybów leśnych z jogurtem i prażonymi pestkami słonecznika

Składniki dla 4 osób:

200 g oczyszczonych, umytych, osuszonych i pokrojonych w plastry borowików

200 g podgrzybków

200 g kurek

2 pokrojone w kostkę cebule

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

4 łyżki masła

100 g kremowego serka śmietankowego

100 ml jogurtu bałkańskiego

4 łyżki prażonych pestek słonecznika

200 ml śmietany kremówki

100 ml wytrawnego białego wina

1 l rosołu z kury Kucharek

Gałka muszkatołowa Prymat

Przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

W garnku na roztopionym maśle podsmażyć grzyby leśne z cebulą i czosnkiem (15 minut). Dodać serek kremowy, wlać wino, rosół i śmietanę, wymieszać i zagotować. Następnie zupę zmiksować, doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Tak przygotowany aromatyczny krem grzybowy podawać z jogurtem, świeżo siekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.

Potrawka z białych kiełbasek z fasolą i pieczarkami

Składniki dla 4 osób:

8 x 100 g sparzonych białych kiełbasek

4 łyżki oliwy z oliwek

2 pokrojone w kostkę cebule

1 pokrojona w kostkę marchewka

1 pokrojonego w kostkę selera

8 pokrojonych w plastry pieczarek

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

2 pokrojone w wiórka pory (tylko białe części)

200 ml rosołu z kury Kucharek

Przyprawa Kucharek Smak Lata do smaku

400 g białej fasoli z puszki

100 ml białego wytrawnego wina

Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

W niskim garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, pieczarki, marchewkę, selera i pora. Po 10 minutach dodać kiełbaski i dusić kolejne 15 minut. Następnie dodać wino, rosół i przyprawy, gotować do momentu, aż kiełbaski będą miękkie. Przed podaniem dodać fasolę wraz z zalewą i posiekaną natkę pietruszki, zagotować. Tak przygotowaną jesienną potrawkę podawać z grubo mielonym czarnym pieprzem i musztardą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości