Materiał promocyjny

Udka dla kibica

Wielkimi krokami zbliża się EURO 2012. Ale nie samymi emocjami kibice żyją - muszą przecież coś jeść. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przyrządził udka z kurczaka dla wygłodniałego kibica, ciasto bananowo-truskawkowe na poprawę nastroju, gdy ulubiona drużyna przegra mecz oraz zupę z młodej włoszczyzny na syndrom dnia następnego.

Zupa z młodej włoszczyzny i pieczonych ziemniaków

Składniki:

2 pęczki młodej włoszczyzny

4szt kalarepki

Kapusta młoda

1 mpęczek młodej marchwii

1kg młodych ziemniaków

100g masła

Ziele angielskie

Liść laurowy

Koperek

Natka pietruszki

Cebulka zielona

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i obieramy, tzw.obierki układamy na papierze pergaminowym i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni. Mocno podrumienione zalewamy wodą w małym rondlu i gotujemy. W garnku gotujemy bulion na młodych warzywach, istotne jest aby warzywa pokroić tak aby dobrze wyglądały, one będą na talerzu!!!. Ugotowane obierki z ziemniaków miksujemy i dodajemy do zupy. Przed podaniem zupę posypujemy świeżą cebulką zieloną.

Kurczak w cytrynie i szałwi

Składniki:

2 kurczaki

4 cytryny

120g szynka parmeńska

Oliwa

Liście świeżej szałwi

Sól, pieprz czarny, kmin rzymski

Przygotowanie;

Nasiona kminu rzymskiego prażymy na patelni i rozgniatamy wraz z czosnkiem i oliwą na coś co będzie nam przypominało posypkę. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy przekrojone cząstki cytryny, zaś pod skórę wkładamy liście szałwi i plastry szynki. Jeżeli będziemy mieć problem z umieszczeniem szynki pod skórą możemy szynką owinąć kurczaka z zewnątrz. Kurczaka wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 1 godzinę na temp. 160 stopni. Tuż przed podaniem podnosimy temp. do 200 stopni i podrumieniamy na złoty kolor. Podajemy z sałatą zieloną i vineigrette.

Zapiekanka warzywna

Składniki:

2 kg pomidorów

1 pęczek młodej cebuli

2 kg młodych ziemniaków

100 ml oliwy

4 bakłażany

300g sera mozzarella

Seler naciowy

2 ząbki czosnku

Oregano

Natka pietruszki

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na cienkie plastry, zasypujemy solą i odstawiamy. Po 20-30min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory obieramy ze skóry, oczyszcamy z pestek i kroimy w kostkę. Do pomidorów dodajemy młodą cebulę, seler naciowy, czosnek, oregano. Ziemniaki staramy się pokroić w jak najcieńsze plastry. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy połowę pokrojonych ziemniaków, przykrywamy następnie je pokrojonym bakłażanem i połową warzyw. Ponownie porcja ziemniaków, bakłażana i warzyw. Wszystko skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieczenia. Przed podaniem zapiekankę możemy posypać serem i dodatkowo zapiec.

Tarta z bananami i truskawkami

Składniki:

400g mąki pszennej

200 g masła

4 żółtka

Cukier wanilinowy

100g cukru

Szczypta soli

Przygotowanie:

Z w/w. składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy na blaszkę do tarty z wyższym rantem. Rant zabezpieczamy papierem pergaminowym, aby nie zjechało z boków i zapiekamy na lekko złoty kolor.

Pozostałe składniki:

10 szt bananów

1 szklanka jajek

100g wiórek kokosowych

1 szklanka śmietany 36%

80g cukru

Cukier wanilinowy

Przygtowanie:

Śmietanę łączymy z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym mieszamy wszystko na jednolitą masę. Banany kroimy na kawałki równe wysokości rantu ciasta i układamy pionowo jeden obok drugiego. Wolne miejsca zalewamy śmietaną z jajkami. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wypiekamy wszystko na złoty kolor,w temp. 180 stopni, czas około 30 minut. Na wypieczoną tartę układamy duuużo truskawek. Możemy raz jeszcze zapiec, ale ja osobiście wolę truskwaki świeże.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości