Na lekcję historii i ucztę smaków zaprasza kucharz Bogdan Gałązka.Pieczone skrzydełka w truflowej paście ze szparagami
Składniki:
1,5 kg skrzydełek kurczaka
1/4 kostki masła
2 łyżki pasty truflowej
Olej z oliwek do smażenia
6 łodyg selera naciowego
1 pęczek szparagów
Sól pieprz
100 g mielonych orzechów
2 jajka roztrzepane z odrobiną śmietany
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć końcówki, doprawić do smaku. Następnie każde skrzydełko panierować w jajkach i orzechach . Na rozgrzanym oleju smażyć porcjami kawałki mięsa. Na złoto i chrupiąco. Każde skrzydełko posmarować pastą truflową. Szparagi oczyścić i gotować ok. 2 min w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, osuszyć wyłożyć na talerz... Skrzydełka ułożyć na szparagach. Serwować ciepłe lub zimne.
Pechem Melba
Ten wspaniały deser nie został wymyślony przez legendarną australijską śpiewaczkę Nellie Malba (naprawdę nazywała się Helen Porter Amstrong), lecz przez jej wielbiciela i na jej cześć. Ten papież współczesnej kuchni to Georges August Escoffier.
Składniki:
250 ml woda
50 g cukru
1 laska wanilii
8 obranych ze skórki połówek brzoskwiń
350 g świeżych malin
sok z cytryny lub lemonki
20 ml wiśniówki
4 kulki lodów waniliowych
prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
Zagotować wodę z cukrem i laską wanilii . Polówki brzoskwiń przez 5 min blanszować w syropie. Ostudzić. Maliny przetrzeć przez sito dodać cukier, podgrzać ciągle mieszając. Dodać sok z cytryny, wiśniówkę wymieszać odstawić do wystygnięcia. Do zamrożonych pucharów nałożyć po kulce lodów waniliowych, położyć po połówce brzoskwiń, zalać sosem, udekorować migdałami i miętą.
Nadziewana pierś kurczaka Gorgonzolą w sosie moreny
Wiadomo, że sos morney powstał dla uczczenia teologa i dyplomaty Philippea Mornaya (1549-1623), doradcy francuskiego króla Henryka IV.
Składniki:
Sos:
20 g masła
20 g mąki
250 ml mleka
50 g tartego ementalera
1 żółtko
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać masło dodać mąkę i zasmażyć na złoty kolor. Mieszając dodać mleko gotując 5 min. Przyprawić solą i pieprzem, wsypać utarty ser i wszystko wymieszać... W oddzielnym naczyniu rozrobić żółtko z odrobiną płynu i wlać do ciepłego nie gorącego sosu.
Kurczak:
4 piersi kurczaka
150 g Gorgonzoli
sól, pieprz
1 gałązka rozmarynu
50 g mrożonego szpinaku
Przygotowanie:
W piersiach naciąć kieszonki, oprószyć solą i pieprzem. Kieszonki napełnić Gorgonzolą i szpinakiem., po czym zamknąć wykałaczką.. Zagrzać wodę z rozmarynem. Pierś umieścić na koszyczku do parowania i 15 min. gotować pod przykryciem na parze.. Polać sosem . Serwować z sałatą lodową o octem balsamicznym.
Zupa serowa Teresy z Avilla
Składniki:
1 l rosołu
100 ml śmietany 18%
200 g tartego sera Rokpol
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 ziołowe serki topione
50 g groszku ptysiowego lub grzanek
Przygotowanie:
Pół szklanki rosołu wymieszać ze śmietaną . Pozostały rosół zagotować, stopniowo wlewać do śmietany ciągle mieszając. Przelać do rondla, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty. Zupę serową zestawić z ognia, mieszając powoli wsypywać ser, mieszać do połączenia. Zupę serową podawać na gorąco posypaną zieloną pietruszką grzankami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"