Przepisy kulinarne

Uczta serowa Julii Rosnowskiej i zmora dzieciństwa Magdy Mołek

W serialach gra od dziecka. Ale czy potrafi tak dobrze gotować jak grać? W kuchni Dzień Dobry TVN, w asyście Andrzeja Polana, Julia Rosnowska przygotowała ruloniki z sera z wędzonym pstrągiem, chrzanem i sałatą, tosty serowe oraz ostry pudding serowo-porowy. Zobaczcie także zmorę dzieciństwa Magdy Mołek.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Ruloniki z sera z wędzonym pstrągiem, chrzanem, sałatą
Składniki:
200g sera żółtego
500 g sera białego półtłustego       
150 g pstrąga wędzonego       
2 szt ogórk kiszonego       
Sałata zieloana masłowa  
4 pomidory           
Pieczywo żytnie       
Koperek
Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Ser biały łączymy z kawałkami fileta z pstrąga, dodajemy ogórek kiszony pokrojony w kostkę koperek oraz przyprawy. Na plastry sera  układamy porcję farszu, liście sałaty zielonej i zwijamy ruloniki. Podajemy z ciemnym pieczywem i pomidorami.

Tosty serowe
Składniki:
150 g sera radamer     
3 łyżeczki musztardy               
100 ml śmietany 36%          
Pieprz czarny
Pieczywo tostowe
Sałaty kolorowe

Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy śmietanę, dodajemy plasterki sera. Mieszamy do połączenia. Dodajemy pieprz czarny i na koniec musztardę. Pieczywo tostowe układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy masą serową. Wstawiamy do  nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy około 8 minut. Ważne, aby miały złoty kolor. Podajemy z sałatą.

Ostry pudding serowo-porowy
Składniki:
250 g ser żółty wędzony radamer
3 pory            
2 bułki paryskie duże  
2 szklanki mleka     
4 jajka            
100 g masła          
Pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól

Przygotowanie:
Białe części pora kroimy w paski. Pokrojone przesmażamy na patelni z dodatkiem masła, pod koniec dodając troszkę wody. Ważne aby pory były miękkie. Jajka mieszamy z mlekiem i  przyprawami. W takiej miksturze obtaczamy pokrojoną bułkę i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym masłem. Oczywiście jedną warstwę, na to wykładamy plastry sera wędzonego , połowę przesmażonych porów, następnie ponownie plastry sera wędzonego i na koniec pozostałą bułkę. Wierzch polewamy pozostałą misturą, układamy jeszcze plastry sera gouda i na wierzch układamy cząstki masła. Wszystko wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jak normalne ciasto w temp. 190 stopni do momentu aż wierzch się pięknie zarumieni. Czas mniej więcej 25 minut.

Rolada z jajek, sera i szynki
Składniki:
10 jajek           
100 ml śmietany 36%   
Sól, pieprz
200 g sera żółty edamskiego  
200 g szynki wędzonej

Przygotowanie:
Jajka miksujemy ze śmietaną, przyprawami. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i wypiekamy do momentu aż masa będzie ścięta. Na wypieczoną masę układamy plastry sera żółtego edamskiego i plastry szynki. Zwijamy roladę i kroimy w plastry.

Bułeczki z peperonatą i serem
Składniki:
200 g sera salami
2 papryki kolorowe      
Cebula      
Oliwa
Tymianek świeży
pieprz czarny,
4 ciabatty         

Przygotowanie:
Paprykę przekrawamy, pozbywamy białych błonek, kroimy w paski. Na oliwie przesmażamy cebulę z tymiankiem, dodajemy paprykę chwilę smażymy i dodajemy troszkę wody. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Dusimy do momentu aż papryka będzie prawie miękka. Bułki przekrawamy na pół, kładziemy po 2 plastry sera salami. Smakuje super na zimno i na gorąco.






Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0