Materiał promocyjny

Uczta serowa Julii Rosnowskiej i zmora dzieciństwa Magdy Mołek

W serialach gra od dziecka. Ale czy potrafi tak dobrze gotować jak grać? W kuchni Dzień Dobry TVN, w asyście Andrzeja Polana, Julia Rosnowska przygotowała ruloniki z sera z wędzonym pstrągiem, chrzanem i sałatą, tosty serowe oraz ostry pudding serowo-porowy. Zobaczcie także zmorę dzieciństwa Magdy Mołek.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Ruloniki z sera z wędzonym pstrągiem, chrzanem, sałatą

Składniki:

200g sera żółtego

500 g sera białego półtłustego

150 g pstrąga wędzonego

2 szt ogórk kiszonego

Sałata zieloana masłowa

4 pomidory

Pieczywo żytnie

Koperek

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Ser biały łączymy z kawałkami fileta z pstrąga, dodajemy ogórek kiszony pokrojony w kostkę koperek oraz przyprawy. Na plastry sera układamy porcję farszu, liście sałaty zielonej i zwijamy ruloniki. Podajemy z ciemnym pieczywem i pomidorami.

Tosty serowe

Składniki:

150 g sera radamer

3 łyżeczki musztardy

100 ml śmietany 36%

Pieprz czarny

Pieczywo tostowe

Sałaty kolorowe

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy śmietanę, dodajemy plasterki sera. Mieszamy do połączenia. Dodajemy pieprz czarny i na koniec musztardę. Pieczywo tostowe układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy masą serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy około 8 minut. Ważne, aby miały złoty kolor. Podajemy z sałatą.

Ostry pudding serowo-porowy

Składniki:

250 g ser żółty wędzony radamer

3 pory

2 bułki paryskie duże

2 szklanki mleka

4 jajka

100 g masła

Pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól

Przygotowanie:

Białe części pora kroimy w paski. Pokrojone przesmażamy na patelni z dodatkiem masła, pod koniec dodając troszkę wody. Ważne aby pory były miękkie. Jajka mieszamy z mlekiem i przyprawami. W takiej miksturze obtaczamy pokrojoną bułkę i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym masłem. Oczywiście jedną warstwę, na to wykładamy plastry sera wędzonego , połowę przesmażonych porów, następnie ponownie plastry sera wędzonego i na koniec pozostałą bułkę. Wierzch polewamy pozostałą misturą, układamy jeszcze plastry sera gouda i na wierzch układamy cząstki masła. Wszystko wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jak normalne ciasto w temp. 190 stopni do momentu aż wierzch się pięknie zarumieni. Czas mniej więcej 25 minut.

Rolada z jajek, sera i szynki

Składniki:

10 jajek

100 ml śmietany 36%

Sól, pieprz

200 g sera żółty edamskiego

200 g szynki wędzonej

Przygotowanie:

Jajka miksujemy ze śmietaną, przyprawami. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i wypiekamy do momentu aż masa będzie ścięta. Na wypieczoną masę układamy plastry sera żółtego edamskiego i plastry szynki. Zwijamy roladę i kroimy w plastry.

Bułeczki z peperonatą i serem

Składniki:

200 g sera salami

2 papryki kolorowe

Cebula

Oliwa

Tymianek świeży

pieprz czarny,

4 ciabatty

Przygotowanie:

Paprykę przekrawamy, pozbywamy białych błonek, kroimy w paski. Na oliwie przesmażamy cebulę z tymiankiem, dodajemy paprykę chwilę smażymy i dodajemy troszkę wody. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Dusimy do momentu aż papryka będzie prawie miękka. Bułki przekrawamy na pół, kładziemy po 2 plastry sera salami. Smakuje super na zimno i na gorąco.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości