Tym razem Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej Szaciłło zainspirowani wyjazdem do Włoch przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN pasty i... antipasti. Zapraszamy na wyśmienitą, włoską ucztę!Pennoni con le zucchine
Składniki:
450 g makaronu pennoni (większe penne)
3 średnie cukinie
300 g śmietanki
pęczek pietruszki
4 łyżki startego parmezanu
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
mała garstka liści mięty
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w plasterki i podduszamy na małym ogniu na maśle ok. 5 minut. Następnie dolewamy śmietankę, solimy, pieprzymy, dodajemy parmezan i dorzucamy ugotowany makaron. Całość posypujemy drobno poszatkowaną pietruszką i miętą.
Trofie con pesto al pomodoro
450 g trofie (mały poskręcany makaron)
400 g pomidorów z puszki
50 g startego pecorino
1 słoik czerwonego pesto
1 ząbek czosnku
1 peperoncino
1/3 szkalnki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Czosnek i peperoncino drobno szatkujemy i przyrumieniamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dorzucamy pomidory z puszki i pesto. Dusimy 5 minut. Dodajemy sól do smaku i dorzucamy makaron. Posypujemy pecorino.
Crostoni alla boscaiola, czyli grzanki drwala
Składniki:
1 bochenek lekko czerstwego chleba
20 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
4 łyżki masła
1/3 szklanki śmietanki
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Chleb kroimy na kromki. Grzyby namaczamy min. 3 godziny w wodzie, odsączmy i kroimy na małe kawałki. Na rozgrzanym maśle przyrumieniamy drobno pokrojone ząbki czosnku i dorzucamy grzyby. Dusimy na małym ogniu pod pokrywką ok. 20 minut. Następnie dolewamy śmietankę i dusimy kolejne 10 minut. Na końcu dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na kromki chleba, posypujemy poszatkowaną pietruszkę i zapiekamy 5-7 minut w rozgrzanym (200 st.) piekarniku.
Conchiglie con melanzane e noci
Składniki:
450 makaronu conchilie (muszle)
1 duży bakłażan
12 orzechów laskowych
330 g sosu pomidorowego
1 szklanki bułki tartej
oliwa z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Bakłażana pieczemy w całości w piekarniku ok. 30 minut (aż będzie miękki w środku). Następnie wyskrobujemy środek. Orzechy mielimy w młynku i podsmażamy na 1/3 szklanki oliwy z oliwek z odrobina soli. Dorzucamy bakłażana i sos pomidorowy. Dusimy 5-7 minut. Masą napełniamy muszle, posypujemy bułką tartą, solą, polewamy oliwą i zapiekamy 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"