Przepisy kulinarne

Uczta po włosku

Tym razem Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej Szaciłło zainspirowani wyjazdem do Włoch przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN pasty i... antipasti. Zapraszamy na wyśmienitą, włoską ucztę!

Pennoni con le zucchine

Składniki:
450 g makaronu pennoni (większe penne)
3 średnie cukinie
300 g śmietanki
pęczek pietruszki
4 łyżki startego parmezanu
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
mała garstka liści mięty

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w plasterki i podduszamy na małym ogniu na maśle ok. 5 minut. Następnie dolewamy śmietankę, solimy, pieprzymy, dodajemy parmezan i dorzucamy ugotowany makaron. Całość posypujemy drobno poszatkowaną pietruszką i miętą.

Trofie con pesto al pomodoro

450 g trofie (mały poskręcany makaron)
400 g pomidorów z puszki
50 g startego pecorino
1 słoik czerwonego pesto
1 ząbek czosnku
1 peperoncino
1/3 szkalnki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Czosnek i peperoncino drobno szatkujemy i przyrumieniamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dorzucamy pomidory z puszki i pesto. Dusimy 5 minut. Dodajemy sól do smaku i dorzucamy makaron. Posypujemy pecorino.

Crostoni alla boscaiola, czyli grzanki drwala

Składniki:
1 bochenek lekko czerstwego chleba
20 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
4 łyżki masła
1/3 szklanki śmietanki
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Chleb kroimy na kromki. Grzyby namaczamy min. 3 godziny w wodzie, odsączmy i kroimy na małe kawałki. Na rozgrzanym maśle przyrumieniamy drobno pokrojone ząbki czosnku i dorzucamy grzyby. Dusimy na małym ogniu pod pokrywką ok. 20 minut. Następnie dolewamy śmietankę i dusimy kolejne 10 minut. Na końcu dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na kromki chleba, posypujemy poszatkowaną pietruszkę i zapiekamy 5-7 minut w rozgrzanym (200 st.) piekarniku.

Conchiglie con melanzane e noci

Składniki:
450 makaronu conchilie (muszle)
1 duży bakłażan
12 orzechów laskowych
330 g sosu pomidorowego
1 szklanki bułki tartej
oliwa z oliwek
sól do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Bakłażana pieczemy w całości w piekarniku ok. 30 minut (aż będzie miękki w środku). Następnie wyskrobujemy środek. Orzechy mielimy w młynku i podsmażamy na 1/3 szklanki oliwy z oliwek z odrobina soli. Dorzucamy bakłażana i sos pomidorowy. Dusimy 5-7 minut. Masą napełniamy muszle, posypujemy bułką tartą, solą, polewamy oliwą i zapiekamy 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
80
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0