Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby

Ananasowe love
Dania z ananasem są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować kilka z nich, w tym obracane ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby.

Pieczony ananas

Składniki na pieczonego ananasa:

  • 200 g brązowego cukru
    • 2 łyżki rumu
      • 3 łyżki octu balsamicznego
        • łyżeczka soli
          • łyżeczka płatków chili
            • dojrzały ananas
              • lody pistacjowe do podania
                • 100 g solonych pistacji do podania

                  Jak przygotować pieczonego ananasa:

                  Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ananasa obrać. Cukier przesypać na patelnię, dolać łyżkę wody i podgrzać. Gdy cukier zacznie się pienić i płynąć, zamieszać. Dodać rum, ocet balsamiczny i dokładnie wszystko wymieszać. Gotować przez chwilę i dodać sól oraz płatki chili. Wymieszać i położyć na patelnię ananasa. Dokładnie obtoczyć w karmelu i wstawić do piekarnika na 45-50 minut w trakcie polewając go karmelem. Upieczonego ananasa zdjąć z patelni, przykryć folią aluminiową, żeby nie wystygł. Patelnię z sosem ponownie podgrzać aż powstanie syrop. Ananasa pokroić na kawałki, podawać z gałką lodów pistacjowych, polane syropem z patelni i posypane solonymi pistacjami.

                  Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                  Obracane ciasto ananasowe

                  Składniki na obracane ciasto ananasowe:

                  • 100 g wiórków kokosowych
                    • około 8-10 plasterków ananasa
                      • 200 g masła
                        • 180 g cukru
                          • 5 jajek
                            • 200 g mąki pszennej tortowej
                              • łyżeczka proszku do pieczenia

                                Jak przygotować obracane ciasto ananasowe:

                                Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wiórki kokosowe podprażyć na patelni i wysypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy około 22 cm. Na wierzch poukładać połówki krążków ananasa. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, jasną masę. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na wierzch ananasów. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut.

                                Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                Ananasowo-drobiowe kebaby

                                Składniki na ananasowo-drobiowe kebaby:

                                • 700 g mięsa z nóżek kurczaka bez kości
                                  • 1/2 dojrzałego ananasa
                                    • sos Huli Huli
                                      • około 200 g dojrzałego ananasa
                                        • 100 ml sosu sojowego
                                          • 100 g ketchupu
                                            • 3-4 cm imbiru
                                              • 2 ząbki czosnku
                                                • łyżka sosu z ostrych papryczek
                                                  • 2 łyżki oleju sezamowego
                                                    • 2 łyżki musztardy
                                                      • 4 łyżki octu z czerwonego wina
                                                        • 1/2 łyżeczki pieprzu
                                                          • sól do smaku

                                                            Do podania:

                                                            • ryż
                                                              • kolendra i pietruszka

                                                                Jak przygotować ananasowo-drobiowe kebaby:

                                                                Mięso kurczaka pokroić na kawałki około 3 cm i przełożyć do miski. Wszystkie składniki na sos zmiksować na jednolitą pulpę i zalać nią kawałki kurczaka. Odstawić na minimum godzinę do zamarynowania do lodówki. Ananasa pokroić na kawałki o podobnej wielkości co kurczaka. Mięso i ananasa nabić na osobne patyczki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej z każdej strony po 3-4 minuty. W tym czasie marynatę, która została w misce zlać do rondla i gotować aż się zredukuje do konsystencji gęstego sosu. Kurczaka podawać z grillowanym ananasem, ugotowanym ryżem, kolendrą i sosem.

                                                                Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                >>> Zobacz także:

                                                                Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

                                                                Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan

                                                                Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                Autor: Iza Dorf

                                                                Źródło: Piotr Kucharski

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości