Materiał promocyjny

U Basi na imieninach

Z okazji imienin Barbary Andrzej Polan przygotował pełne menu imieninowe.

Śląska kluska w towarzystwie

Składniki:

Ziemniaki (dowolna ilość)

Mąka ziemniaczana

1 Jajko

Sól,

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Uklepujemy je równo, kroimy na cztery. Jedną część wyjmujemy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Teraz z powrotem wkładamy wyjętą część ziemniaków i jajko. Oczywiście sól do smaku. Wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Ciasto kroimy, toczymy wałeczki i dzielimy na kulki. W każdej kulce robimy charakterystyczne wgłębienie. Gotujemy w wodzie do momentu aż wypłyną. Zabieramy się za towarzystwo kluski

Towarzystwo kluski

Składniki:

500g Żeberek

100g Fasolki szparagowej

1 Seler naciowy

3 Cebule

2 ząbki Czosnku

2 Marchewki

150g Pieczarek

1 Papryka

Natka pietruszki

Bazylia

1 puszka Pomidorów pelati

100ml Białego wina

Przygotowanie:

Żeberka obsmażamy na patelni na złoty kolor. Na drugiej patelni przesmażamy seler naciowy, marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Podlewamy winem. Dodajemy podsmażone żeberka, pieczarki oraz fasolkę. Wszystko razem dusimy do miękkości.

Torcik Krucha Baśka

Składniki:

200g Mąki

100g Masła

2 Żółtka

2 łyżki Cukru waniliowego

Przygotowanie:

Z w/w składników wyrabiamy szybkie kruche ciasto. Rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki i wypiekamy na delikatny złoty kolor.

2 Białka

120g Cukru

Skórka z cytryny

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy aż do momentu kiedy nabiorą szklistości i sztywności. Na koniec delikatnie mieszamy ze skórką cytrynową. Pieczemy w temp. 120 stopni około 40 minut.

400g Mrożonych śliwek

100ml Soku pomarańczowego

50g Brązowego cukru

1 łyżeczka Cynamonu

100g Rodzynek

Na patelnię wrzucamy śliwki mrożone, sok pomarańczowy, cukier. Dusimy wszystko razem, odparowujemy. Po uzyskaniu konsystencji konfitury dodajemy cynamon i rodzynki. Studzimy. Przekładamy placki jedną częścią konfitury.

Ubijamy litr śmietany dodając na koniec do niej pozostałą część konfitury.

Na placki kruche układamy warstwę bezy cytrynowej i na koniec całość pokrywamy śmietaną. Wierzch posypujemy kakao.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości