Przepisy kulinarne

U Basi na imieninach

Z okazji imienin Barbary Andrzej Polan przygotował pełne menu imieninowe.

Śląska kluska w towarzystwie

Składniki:
Ziemniaki (dowolna ilość)
Mąka ziemniaczana
1 Jajko
Sól,

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Uklepujemy je równo, kroimy na cztery. Jedną część wyjmujemy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Teraz z powrotem wkładamy wyjętą część ziemniaków i jajko. Oczywiście sól do smaku. Wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Ciasto kroimy, toczymy wałeczki i dzielimy na kulki. W każdej kulce robimy charakterystyczne wgłębienie. Gotujemy w wodzie do momentu aż wypłyną. Zabieramy się za towarzystwo kluski

Towarzystwo kluski
Składniki:
500g Żeberek
100g Fasolki szparagowej
1 Seler naciowy
3 Cebule
2 ząbki Czosnku
2 Marchewki
150g Pieczarek
1 Papryka
Natka pietruszki
Bazylia
1 puszka Pomidorów pelati
100ml Białego wina

Przygotowanie:
Żeberka obsmażamy na patelni na złoty kolor. Na drugiej patelni przesmażamy seler naciowy, marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Podlewamy winem. Dodajemy podsmażone żeberka, pieczarki oraz fasolkę. Wszystko razem dusimy do miękkości.

Torcik Krucha Baśka

Składniki:
200g Mąki
100g Masła
2 Żółtka
2 łyżki Cukru waniliowego

Przygotowanie:
Z w/w składników wyrabiamy szybkie kruche ciasto. Rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki i wypiekamy na delikatny złoty kolor.

2 Białka
120g Cukru
Skórka z cytryny
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy aż do momentu kiedy nabiorą szklistości i sztywności. Na koniec delikatnie mieszamy ze skórką cytrynową. Pieczemy w temp. 120 stopni około 40 minut.

400g Mrożonych śliwek
100ml Soku pomarańczowego
50g Brązowego cukru
1 łyżeczka Cynamonu
100g Rodzynek
Na patelnię wrzucamy śliwki mrożone, sok pomarańczowy, cukier. Dusimy wszystko razem, odparowujemy. Po uzyskaniu konsystencji konfitury dodajemy cynamon i rodzynki. Studzimy. Przekładamy placki jedną częścią konfitury.

Ubijamy litr śmietany dodając na koniec do niej pozostałą część konfitury.

Na placki kruche układamy warstwę bezy cytrynowej i na koniec całość pokrywamy śmietaną. Wierzch posypujemy kakao.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
64
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0