Materiał promocyjny

Małe bezy, orzechowe ciasteczka i kruche z białą czekoladą. Tym słodkościom Ani Starmach się nie oprzesz

Małe bezy z kremem kawowym, orzechowe cisteczka z gorącą czekoladą i kruche cisteczka w dwóch wersjach - z białą czekoladą i migdałowe - to słodkie propozycje Anny Starmach, którą gościliśmy w kuchni Dzień Dobry TVN. Skorzystajcie z prostych przepisów Anny i sami przygotujcie wyśmienite słodkości do kawy. Czujecie ten przyjemny, orzechowy zapach w kuchni?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Małe bezy z kremem kawowym

Składniki:

4 białka

200-250g cukru

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Łyżeczka soku z cytryny

Łyżka cukru waniliowego

Masa:

150g śmietanki kremówki (30 lub 36 %)

150g serka mascarpone

1 bardzo mocne ostudzone espresso

1 łyżka cukru pudru

garść podpieczonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Bezy: białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i cukier waniliowy. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i łyżką formuj niewielkie okręgi (wielkości pączka), na środku zrób niewielkie wgłębienie. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni, a po 2 minutach zmniejsz temperaturę do 150 i piecz około 30 minut, po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim bezy do całkowitego wystudzenia.

Masa: ubij śmietanę z mascarpone, dodaj cukier, wystudzoną kawę i posiekane orzechy. Masę nakładaj na upieczone bezy (najlepiej w ich wgłębienie), udekoruj orzechami.

Kruche ciasteczka z białą czekoladą

Ciasto:

300g mąki

200g miękkiego masła

2 łyżki gorzkiego kakao

1 jajko

100g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

Krem z białej czekolady:

200g białej czekolady

100ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę wymieszaj z kakao. Masło ubij mikserem i stopniowo dodawaj cukier puder, sól, cukier waniliowy. Ciasto mieszaj z pomocą szpatułki dodaj jajko, i mąkę. Owiń w przeźroczystą folię i włóż na około2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wycinaj dowolne kształty np. gwiazdki w połowie ciasteczek wytnij dziurkę po środku. Piecz około 15-17 minut w teperaturze 150 stopni. Ostudź.

Krem: śmietankę zagotuj, czekoladę połam na małe kawałeczki, umieść ja w misce. Wylej śmietankę na czekoladę, wymieszaj, ostudź. Na ostudzone ciasteczka (te bez dziurki) nakładaj krem z białej czekolady, przykryj go ciasteczkiem z dziurką.

Kruche ciasteczka migdałowe

Składniki:

100g miękkiego masła

100g cukru pudru

50g migdałów bez skórki

1 szklanka mąki

1 łyżka miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Migdały drobno pokrój. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj mikserem razem z cukrem pudrem i miodem. Do ciasta dodaj mąkę i migdały. Z ciasta ulep cienki wałek, zawiń je w folię i wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie pokrój wałek ciasta na cienkie plastry. Układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o teperaturze 200 stopni na około 7-8 minut.

Orzechowe ciasteczka z gorącą czekoladą

200g masła

100g cukru pudru

100g mielonych orzechów laskowych

2 niepełne szklanki mąki

gorąca czekolada do podania

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce masło pokrojone na kawałki, cukier puder, orzechy i mąkę. Z ciasta formuj cienkie ruloniki, szerokości palca, krój je na 7 cm kawałki. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 15 minut. Gotowe ciasteczka maczaj w gorącej czekoladzie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości