Charles Daigneault udowodnił, że połączenie kuchni włoskiej i azjatyckiej jest możliwe. W Dzień Dobry TVN przygotował sataye z kurczaka z sosem orzechowym, a na deser tiramisu po tajsku.

Tiramisu

Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
5 żółtek
6 łyżek cukru pudru
1/2 filiżanki herbaty
skórka z połowy pomarańczy
laska wanilii
cynamon mielony
2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na parze na biały, puszysty krem. Do kremu z żółtek dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie łączymy go z kremem (mikser na najniższych obrotach). Dodajemy wanilię i cynamon. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Do masy dodajemy skórkę z pomarańczy. W mocnej, gorzkiej herbacie z przyprawami zanurzamy biszkopty. W pucharkach układamy na przemian warstwę biszkoptów i warstwę kremu tak, żeby ostatnią warstwą była warstwa kremu. Deser posypujemy gorzkim kakao.

Sos orzechowy

Składniki:
1 szklanka świeżych, niesolonych orzeszków ziemnych
1/3 szklanki wody
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki brązowego cukru
papryka słodka
chili pieprz cayenne
sok z 1/2 limonki
1/3 szklanka mleka kokosowego
sól morska

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na miazgę tak, aby kawałki orzeszków były wyczuwalne. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy sos przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min.

Sataye z kurczaka

Składniki:
2 nieduże piersi z kurczaka
Marynata:
2 gałązki trawy cytrynowej,
1 łyżeczka chili pieprz cayenne
1 ząbek czosnku
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
skórka i sok z 1/2 limonki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
kilka łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu rybnego
1 pełna łyżka cukru

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na podłużne kawałki o grubości ok. 0,5 cm. Patyczki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie. Z trawy cytrynowej usuwamy zewnętrzne twarde liście, środek drobno siekamy, drobno siekamy także czosnek. Nasiona kolendry, pieprz ziarnisty i chili podprażamy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, następnie ucieramy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Kawałki kurczaka smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej na kilka godzin. Zamarynowane kawałki kurczaka nabijamy na mokre patyczki i pieczemy na grillu lub grillowej patelni aż ładnie się zrumienią i nie będą różowe w środku (w zależności od grubości kawałków kurczaka i temperatury grilla może to zająć od kilku do kilkunastu minut).
Należy podawać z sosem orzechowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0