Tykwa pospolita uprawiana jest głównie w cieplejszych regionach świata, przede wszystkim w Azji oraz Australii. Uznawana jest za roślinę tropikalną i często porównywana z bardziej popularną dynią. Tykwa nie musi być wykorzystywana tylko jako element dekoracji. Jako wartościowe warzywo sprawdzi się również w kuchni. Jakie przepisy z tykwą warto znać i jak uprawiać tykwę w polskich warunkach?

Tykwa pospolita jest warzywem rzadko hodowanym w Polsce, głównie ze względu na wymagające warunki uprawy, przede wszystkim na konieczność zachowania ciepłej i słonecznej pogody przez cały sezon. Optymalna temperatura powietrza, w której w naturalnych warunkach rośnie tykwa, waha się między 25 a 30 ° C, a rozwój rośliny zostaje zahamowany już przy 15 ° . Nie sprzyja to uprawie warzywa w polskich warunkach. Nawet jeśli nie zdecydujesz się na tak wymagającą roślinę w swoim ogrodzie, możesz wykorzystać przepisy na tykwę pospolitą. Warzywo można kupić w większości supermarketów i przygotować je w domu.

Tykwa pospolita – zastosowanie

Tykwa pospolita jest gatunkiem jadalnym (spożywa się miąższ rośliny). Jednak w Polsce warzywo zyskało większą popularność nie dzięki swoim walorom smakowym, a ze względu na możliwość wykorzystania go jako surowca do produkcji ozdób i dekoracji. Do ich przygotowania używa się wyłącznie suchych i bardzo dojrzałych owoców tykwy.

W kuchni stosowane są tylko świeże warzywa. Można użyć ich nie tylko do przygotowywania tradycyjnych warzywnych zup, ale również jako dodatek do sosów czy mięsa . Bywa składnikiem sałatek, a nawet słodkich ciast. Ze względu na swoją konsystencję i delikatny, kremowy smak, w większości przepisów może zastępować dynię.

Tykwa pospolita – uprawa i wymagania warzywa

Tykwa pospolita lubi miejsca dobrze nasłonecznione i ciepłe . Nie znosi wiatru i chłodnego powietrza. Jest pnączem jednorocznym, które wymaga stosowania odpowiednich podpór. Warzywa pochodzące z wiszących upraw dojrzewają znacznie szybciej i są o wiele smaczniejsze niż tykwy rosnące bezpośrednio na ziemi. Nasiona tykwy można kupić zarówno w stacjonarnych, jak i internetowych sklepach ogrodniczych.

Gatunek ten potrzebuje podłoża bardzo wilgotnego i dobrze nawiezionego . Przy uprawie tykwy pospolitej konieczne jest jej codzienne podlewanie. W Polsce może być uprawiana wyłącznie w szklarniach i pod odpowiednim przykryciem, które zagwarantuje wysoką temperaturę.

Przepisy z tykwą pospolitą

Purée z tykwy pospolitej

To najprostszy przepis na wykorzystanie dojrzałej, świeżej tykwy. Purée może być podawane jako przystawka lub element dania głównego. Pasuje do mięs i ryb. Może być również bazą do zupy-krem. Do przygotowania przepisu potrzebna jest tylko jedno dojrzałe warzywo oraz sól i pieprz, dodawane według uznania.

1. Tykwę należy pokroić w drobną kostkę lub plasterki.

2. Każdy kawałek obiera się ze skórki i usuwa się z niego pestki.

3. Pokrojone kawałki poddaje się obróbce termicznej. Tykwę można podgrzać w piekarniku lub gotować w wodzie, aż do uzyskania miękkości.

4. Po ostudzeniu warzywa, całość należy zmiksować na gładką masę.

Sałatka z tykwą pospolitą, rukolą i orzechami piniowymi

Składniki na 4 porcje:

· 500 g tykwy,

· garść rukoli,

· 100 g sera sałatkowego,

· 3 łyżki orzechów piniowych,

· 3 łyżki oliwy z oliwek,

· 2 łyżki masła,

· 2 łyżeczki oregano,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Z tykwy należy usunąć skórkę, a następnie pokroić warzywo w drobną kostkę.

2. Tykwę połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp przyprawami i wysmaruj masłem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut.

3. Ostudzoną tykwę przełóż do miski.

4. Dodaj umytą rukolę, orzechy piniowe oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszaj.

Przepis na marynowaną tykwę pospolitą

Tak przygotowane warzywo nada się do spożywania w formie zdrowej przekąski lub jako gotowy dodatek do sałatek czy dań mięsnych.

Składniki na 10 porcji:

· 500 g tykwy,

· 500 g wody,

· 200 ml octu jabłkowego,

· 150 g cukru,

· 4 łyżki cynamonu,

· 1 łyżeczka suszonych goździków,

· 10 ziaren czarnego pieprzu,

· 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

1. Z tykwy należy usunąć skórkę, a następnie pokroić warzywo w kostkę.

2. Wymieszać ocet jabłkowy i wodę, przełożyć tykwę do dużej miski i zalać przygotowaną mieszanką. Zostawić na 12 godzin.

3. Po upływie 12 godzin wymieszaną wodę z octem należy przelać do dużego garnka i dodać przyprawy.

4. Całość zagotować, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.

5. Do gotującej się wody dodać pokrojoną w kostkę tykwę.

6. Po 5–7 minutach ściągnąć garnek z gazu i przełożyć tykwę do słoików.

7. Każdy słoik zalać gorącym płynem i dokładnie zamknąć. Marynowaną tykwę można przechowywać przez kilka miesięcy w miejscu suchym i chłodnym.

Zapiekanka z tykwą

Składniki do przygotowania przepisu na zapiekankę z tykwą (ok. 4–6 porcji):

· 1 tykwa,

· 1 cebula,

· 2 marchewki,

· 300 g mięsa wieprzowego,

· 3 łyżki koncentratu pomidorowego,

· 50 g sera żółtego,

· garść pietruszki,

· 3 łyżki oleju słonecznikowego,

· 1 łyżeczka soli,

· 1 łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie:

1. Mięso umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plasterki, a pietruszkę i cebulę drobno posiekać.

2. Tykwę obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

3. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i mięso, podsmażyć.

4. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić solą i pieprzem. Z góry posypać startym serem.

5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 20 minut.

Zobacz film: Roślinna kuchnia.


Zobacz film: Roślinna kuchnia. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
47
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0