Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy

Lubisz twaróg, ale masz ochotę na coś ciekawszego niż ten z rzodkiewką czy szczypiorkiem? Poznaj przepisy na pasty i dipy do pieczywa, a także na kotlety twarogowe i ziemniaki pieczone z tuńczykiem.

Pasta z twarogiem i awokado

Składniki:

  • 1 awokado hass
    • 15 dkg twarogu półtłustego
      • 2 jajka na twardo
        • 3 plasterki wędzonej szynki
          • 1 ząbek czosnku
            • 2 łyżki koperku
              • 2 łyżki szczypiorku
                • 1 łyżka majonezu
                  • sól i pieprz

                    Przygotowanie:

                    Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane jajka na twardo i szynkę pokrojoną w drobniutką kostkę. Mieszamy razem a następnie dodajemy resztę składników, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                    Serwujemy ze świeżą bagietką.

                    Dip z suszonymi pomidorami

                    Składniki:

                    • 2 szklanki sera białego niskotłuszczowego
                      • 3 łyżki jogurtu naturalnego
                        • szczypior od cebuli dymki
                          • ½ papryczki chili zielonej
                            • 6 pomidorów suszonych z zalewy
                              • garść posiekanej bazylii
                                • 2 łyżki soku z cytryny
                                  • 8 czarnych oliwek
                                    • sól i pieprz do smaku

                                      Dodatki:

                                      • 1 marchew
                                        • seler naciowy
                                          • cukinia
                                            • krakersy

                                              Przygotowanie:

                                              Wszystkie składniki siekamy i wkładamy do blendera. Miksujemy na drobną pastę. Na koniec wrzucamy drobno pokrojone oliwki i doprawiamy solą i pieprzem.

                                              Warzywa kroimy w słupki i serwujemy z dipem.

                                              Grzegorz Zawierucha

                                              Dip meksykański

                                              Składniki:

                                              • 400 g niskotłuszczowego twarogu
                                                • 1 duże dojrzałe awokado
                                                  • 1 puszka czarnej fasoli,
                                                    • 1 puszka kukurydzy,
                                                      • 2 małe pomidory, posiekane
                                                        • 1 jalapeno,
                                                          • 4 zielone cebule,
                                                            • 2 łyżeczki sosu Sriracha (lub innego ostrego sosu)
                                                              • 1 łyżeczka soli czosnkowej
                                                                • sól do smaku

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Ser i awokado blendujemy na gładką masę. Fasolę i kukurydzę odsączamy i dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Resztę składników drobno siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy sosem Sriracha, solą czosnkową i odrobiną soli.

                                                                  Serwujemy z Nachos lub słupkami świeżych warzyw.

                                                                  Kotlety ruskie

                                                                  Składniki:

                                                                  • ½ kg twarogu
                                                                    • ½ kg ziemniaków
                                                                      • 1 cebula
                                                                        • 10 dkg boczku wędzonego
                                                                          • majeranek
                                                                            • sól i pieprz

                                                                              Panierka

                                                                              • jajko
                                                                                • bułka tarta

                                                                                  Sos

                                                                                  • 8 pieczarek
                                                                                    • 1 cebula
                                                                                      • 200 ml śmietany 36%
                                                                                        • estragon
                                                                                          • majeranek
                                                                                            • sól i pieprz

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Ziemniaki gotujemy i studzimy, kiedy będą letnie przeciskamy przez praskę, następnie przeciskamy twaróg. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i dobrze obsmażamy. Dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju.

                                                                                              Sos:

                                                                                              Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę i wrzucamy pieczarki. Kiedy się zarumienią doprawiamy majerankiem, estragonem, solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i pozwalamy, aby się dobrze zagotowała i zredukowała odrobinę. W razie konieczności dodajemy troszkę soli na sam koniec.

                                                                                              Grzegorz Zawierucha

                                                                                              Pieczone ziemniaki z tuńczykiem i twarogiem

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 225 g tuńczyka z zalewy
                                                                                                • ½ czerwone chili,
                                                                                                  • 1 cebula dymka
                                                                                                    • 8 pomidorów cherry
                                                                                                      • garść posiekanej kolendry
                                                                                                        • 4 średniej wielkości ziemniaki
                                                                                                          • 150 g twarogu półtłustego
                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                • czosnek granulowany
                                                                                                                  • 1 łyżka śmietany 18%
                                                                                                                    • Rukola

                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                      Ziemniaki nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C. pieczemy ok. 1 godziny. Odkładamy do ostygnięcia. Tuńczyka odsączamy, dodajemy posiekane chili, kolendrę, cebulę oraz pomidorki przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i delikatnie mieszamy. Ziemniaki kroimy na połówki, wyciągamy troszkę środka i nadziewamy je powstałą pastą. Polewamy oliwą z oliwek.

                                                                                                                      Podajemy na liściach rukoli i połówkach pomidorków koktajlowych.

                                                                                                                      Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                      Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud

                                                                                                                      Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                                      Wiosenne sałatki w nietypowym wydaniu. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości