Tłuszcz - podział na frakcje, źródła. Czy tłuszcze nasycone szkodzą?

Produkty bogate w tłuszcze trans
Fot: Dzevoniia / gettyimages.com
Kwasy tłuszczowe nasycone spożywane w nadmiarze mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Przyczyniają się do otyłości i chorób naczyń krwionośnych. Jednak są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. W czym są tłuszcze nasycone?

Z tego tekstu dowiesz się, czym są tłuszcze nasycone, dlaczego kwasy tłuszczowe nasycone posiadają metkę “złych”, a także tego, w jakich produktach występuje tłuszcz nasycony.

Tłuszcze nasycone - podstawowe informacje

Tłuszcz nasycony to frakcja lipidowa, o której potocznie mówi się, że jest niezdrowa. Z chemicznego punktu widzenia jest to składnik, w którym cząsteczki węgla połączone są pojedynczym wiązaniem. W związku z tym kwasy tłuszczowe nasycone różnią się pod względem właściwości od ich nienasyconych odpowiedników.

Frakcja o niechlubnej opinii wśród dietetyków - nasycone kwasy tłuszczowe

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oraz IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) jednoznacznie wskazują na mało korzystny wpływ nadmiaru tłuszczów nasyconych w diecie na zdrowie człowieka.

Zaleca się, by ograniczać dzienne spożywanie produktów bogatych w tłuszcz nasycony . Lipidy nasycone i nienasycone różnią się głównie tym, iż te pierwsze negatywnie wpływają na profil lipidowy organizmu, co tym samym sprzyjają rozwojowi chorób serca.

Czy nasycone tłuszcze to główny czynnik wywołujący choroby?

Ze względu na wysoką dostępność tej frakcji oraz jej “dobry” smak społeczeństwo przyzwyczaiło się do częstego spożycia tłuszczu nasyconego w niemałych ilościach. To zjawisko można uznać za jeden z głównych czynników decydujących o częstotliwości występowania chorób cywilizacyjnych.

Jednak opracowania naukowe wskazują także na pozytywny efekt oddziaływania niektórych kwasów z grupy tłuszczów nasyconych . Warto pamiętać, że to źródło i dawka decydują o wpływie na zdrowie, dlatego nie wrzucajmy wszystkich kwasów do jednego worka.

Nienasycone kwasy tłuszczowe kontra kwasy tłuszczowe nasycone - kto wygra?

Porównując poszczególnych reprezentantów z obu frakcji, jakimi są: nienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy tłuszczowe nasycone , bardzo łatwo dojść do wniosku, że to właśnie te pierwsze są zalecane w żywieniu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i ich jednonienasycone odpowiedniki to podstawa dobrze zbilansowanego jadłospisu. Dobór odpowiednich źródeł tłuszczu to jeden z głównych elementów prozdrowotnego schematu żywienia.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: Omega 3, Omega 6 - obniżają poziom cholesterolu, redukują stan zapalny, regulują pracę komórek nerwowych, korzystnie oddziaływują na serce.

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone poprawiają profil lipidowy, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL.

To tylko kilka z prozdrowotnych właściwości, jakie wykazują frakcje nienasycone . Biorąc pod lupę tłuszcze nasycone , trudno będzie znaleźć wiele korzystnych informacji na ten temat. Ich rola w poprawie zdrowia jest zdecydowanie mniej istotna, jednak zauważalna. Chodzi tutaj głównie o prozdrowotny efekt krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, np. kwasu masłowego .

Odpowiadając na pytanie, które tłuszcze są zdrowe, nasycone czy nienasycone, żywieniowcy wyrażają opinię, że są to nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zobacz film: Tłuszcze w kuchni DDTVN. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Tłuszcze nasycone w diecie - podstawowe źródła

Najpopularniejsze i łatwo dostępne są zawierające tłuszcze nasycone produkty zwierzęce i roślinne. Przykłady produktów zawierających tłuszcze nasycone to

· masło,

· masło klarowane,

· smalec,

· łój,

· olej kokosowy,

· olej palmowy,

· sery żółte.

Zdrowe tłuszcze nasycone - czy coś takiego istnieje?

Jak wcześniej wspomniano, tłuszcze nasycone również odgrywają szczególną rolę w organizmie. Odpowiadając na pytanie, czy nasycone kwasy tłuszczowe są zdrowe , warto zaznaczyć, że:

· stanowią nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,

· kwas masłowy reguluje ekspresję genów,

· kwas laurynowy wykazuje korzystny wpływ względem układu krążenia,

· mają wysoki punkt dymienia, w związku z czym idealnie nadają się do smażenia.

Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone - przykłady

Tłuszcze nienasycone - podstawowe produkty zawierające lipidy

W przypadku otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego warto pamiętać, że tłuszcze nasycone w diecie należy ograniczyć do ok. 6-10% zapotrzebowania kalorycznego na dobę. Spożywajmy mniej: tłustych mięs, tłustych wyrobów mlecznych na rzecz frakcji o prozdrowotnych właściwościach.

Nienasycone kwasy tłuszczowe - produkty

· oliwa z oliwek,

· ryby,

· orzechy,

· olej rzepakowy,

· olej lniany,

· olej słonecznikowy.

Tłuszcze nasycone w diecie - przykłady dań

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe występują najobficiej w oleju lnianym i oleju krokoszowym. Dlatego właśnie te wyroby zalecane są każdemu z nas. Natomiast nasycone kwasy tłuszczowe zawierają m.in.:

· golonka,

· kotlety smażone na smalcu,

· słodycze,

· frytki smażone na tłuszczu spożywczym (zazwyczaj jest to olej palmowy),

· jajka na bekonie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości