Materiał promocyjny

Turecka pasta paprykowa - jak smakuje?

Może być biała, czerwona lub zielona. Ostra, słodka i lekko gorzka. Smakuje wyśmienicie w leczo, z kanapką i w sałatce. W kuchni Dzień Dobry TVN główną bohaterką była papryka, a role drugoplanowe, choć równie ważne, należały do Macieja Szaciłło i Moniki Mrozowska. Będzie Oscar?

Curry z papryki, serka i groszku

Składniki:

220 g serka typu włoskiego

4 łyżki masła sklarowanego

2 czerwone papryki

2 zielone papryki

2 liście laurowe

2 puszki krojonych pomidorów

2 szklanki mrożonego groszku

2 łyżki śmietany 36 %

2 szklanki wody

1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

1 łyżeczka garam masali

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżeczka papryki chili

1 cebula

0,5 łyżeczki kurkumy

natka kolendry lub pietruszki

pieprz

sól

Przygotowanie: Na maśle sklarowanym lub oleju ryżowym smażymy przez chwilę liście laurowe. Dodajemy cebulę i paprykę. Po około 5 minutach dodajemy pastę imbirowo–czosnkową i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przyprawy w proszku i po minucie pomidory. Wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy na małym gazie. Groszek gotujemy w wodzie około 5 minut, tak aby był miękki. Serek typu włoskiego kroimy w kostkę i smażymy na patelni na oleju ryżowym na złoty kolor. Kostki sera i ugotowany groszek dodajemy do sosu pomidorowego. Całość gotujemy jeszcze 7 minut. Pod koniec dodajemy garam masalę, śmietanę kremówkę i natkę kolendry lub pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.

Sałata rzymska z pieczoną papryką i grzankami

Składniki:

8 cienkich kromek bagietki

3 czerwone papryki

Dressing:

2 dymki (razem z cebulką)

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 główka rzymskiej sałaty

1 łyżka octu jabłkowego

0,5 szklanki śmietany jogurtowej

0,25 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie: Papryki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-30 minut, aż się przypieką. Następnie wyjmujemy, wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i czekamy aż ostygną. Zdejmujemy skórkę, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Każdy liść sałaty rzymskiej pozbawiamy zdrewniałych łodyg i smażymy na oliwie z oliwek, aż stanie się lekko chrupiący. Kromki bagietki podpiekamy na suchej patelni (można też dodać odrobinę oliwy) z dwóch stron. Śmietanę mieszamy z drobno poszatkowaną dymką, octem, musztardą oraz cukrem. Na liściach sałaty układamy paprykę, na niej podpieczone kromki bagietki i całość polewamy dressingiem.

Makaron z papryką jalapeno

Składniki:

500 g makaronu razowego spaghetti

3 papryczki jalapeno

4 białe średniej wielkości papryki

3 łyżki oliwy z oliwek

150 g sera z pleśnią

2 płaskie łyżki zielonego pieprzu

1 płaska łyżka gałki muszkatołowej

1/3 szklanki śmietanki 30%

sól do smaku

Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Białą paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Jalapeno kroimy w jak najcieńsze plasterki i dorzucamy do białej papryki. Całość dusimy ok. 10 minut. Następnie dorzucamy pieprz, gałkę, wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki ser. Solimy do smaku. Mieszamy aż ser się rozpuści i dodajemy ugotowany makaron.

Tarta z czerwoną papryką

Składniki:

100 ml słodkiej śmietanki

100 g pecorino

100 g rukoli

50 g masła

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki kolorowego pieprzu

2 czerwone papryki

1 duża biała cebula

sok z cytryny

garść pistacji

Ciasto:

3 łyżki mąki pszennej razowej

2 łyżki śmietany 18%

0,75 szklanki mąki pszennej razowej

szczypta soli

Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wkładamy masło i wsypujemy 3 łyżki mąki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Czekamy aż masło się rozpuści, lekko przyrumieni i wyjmujemy. Następnie w naczyniu dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki, śmietanę i sól. Po wymieszaniu łyżką rozgniatamy w formie, aby powstał spód tarty. Nakłuwamy widelcem i na 5-7 minut wstawiamy do piekarnika (termoobieg), aby ciasto się trochę podpiekło.

Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, na patelnię. Dodajemy pieprz. Całość dusimy ok. 10 minut aż cebula się zeszkli, a papryka przypiecze. Po uduszeniu dodajemy starty ser pecorino, śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i zapiekamy ponownie ok. 10 minut, aż tarta się przyrumieni od góry. Gotową posypujemy poszatkowaną rukolą oraz przyprażonymi na odrobinie oliwy pistacjami i polewamy sokiem z cytryny.

Turecka pasta paprykowa

Składniki:

2 kg czerwonej papryki

czerwona papryczka chili do smaku

sól

Przygotowanie:

Umytą paprykę nakłuwamy w paru miejscach nożem i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy zrobić ostry sos, dodajemy ostrą, drobno poszatkowaną papryczkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy aż skórka miejscami będzie czarna, a papryka miękka. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do garnka. Przykrywamy i czekamy aż przestygnie. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Tradycyjnie taką pastę podsusza się na słońcu. My musimy skorzystać z piekarnika. Mus paprykowy przekładamy na blachę, rozkładamy cienką warstwą i suszymy w temp. 100 stopni tak, aby większość płynu odparowała. Zajmie to około30-60 minut w zależności od ilości soku w papryce. Solimy do smaku. Pastę przekładamy do słoika i polewamy cienką warstwą oliwy z oliwek, tak aby nie miała kontaktu z powietrzem. Przechowujemy w lodówce, lub pasteryzujemy.

Pasta paprykowa jest świetnym dodatkiem do domowej pizzy, kanapek, dressingów i jako baza do sosu np. do grillowanych warzyw.

Mieszanka sałat z pakorą z papryki i słodkim dressingiem

Składniki:

Pakora:

2 czerwone papryki

1 zielona papryka

olej ryżowy do głębokiego smażenia

Ciasto na pakorę:

50 g pecorino

3 łyżki sezamu

2 dojrzałe pomidory

1 paczka mieszanki sałat

1 łyżka kaparów

0,5 szklanki mąki z ciecierzycy

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ryżowej

doniczka bazylii

pieprz

sól

Dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 gałązki tymianku

1,5 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka wody

0,5 łyżeczki cukru trzcinowego

1 ząbek czosnku

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy, ryżową, i pszenną mieszamy z taką ilością wody, aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Dodajemy sól, pieprz i sezam. Ocet balsamiczny, wodę, cukier, listki tymianku i czosnek łączymy razem. Powoli wlewamy oliwę z oliwek - cały czas mieszając, tak aby powstał jednolity sos.

Rozgrzewamy olej ryżowy, moczymy paprykę w cieście, wkładamy do oleju i smażymy na złoty kolor. Sałatę, listki bazylii, pokrojone pomidory i kapary polewamy dressingiem. Pakorę z papryki układamy na górze. Posypujemy startym pecorino i świeżo zmielonym pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"