Materiał promocyjny

Tu rządzi Magda Gessler!

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia mogą stać się przyczyną wielu stresów i frustracji. Szczególnie, kiedy trudno na tyle dobrze zaplanować zakupy i skoordynować przyrządzanie potraw, aby ze wszystkim zdążyć na czas. Dobrze wtedy poprosić o radę specjalistę. W studiu Dzień Dobry TVN, restauratorka i rewolucjonistka Magda Gessler, która o gotowaniu i doskonałym jego planowaniu wie wszystko, zdradziła, co można przygotować na tydzień wcześniej przed Wigilią?

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Tydzień przed Świętami, a dokładnie ostatni weekend przedświąteczny, do doskonały moment na przygotowanie dań, które spokojne mogą postać do Wigilii w lodówce. Szczególnie warto upiec pierniki, które nie tylko nie stracą nic na swojej świeżości do samych świąt, ale także odpowiednio udekorowane mogą stać się uroczymi, domowymi ozdobami choinkowymi.

Kompot wigilijny z suszu

Składniki:

Suszone owoce:

10 dag jabłek

10 dag śliwek

10dag gruszek

2 łyżki miodu

5 sztuk goździków

cynamon do smaku

1 pomarańcza

Przygotowanie:

Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny. Podczas gotowania dodajemy miód, goździki i cynamon. Pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Garnek z kompotem zdejmujemy z ognia, dodajemy plastry pomarańczy i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy schłodzony po obfitym posiłku.

Kapusta wigilijna

Składniki:

1,5 kg kapusty kwaszonej

0,3 kg grzybów suszonych

2 sztuki cebuli

0,3 litra oleju lnianego

0,5 litra wody

pieprz i sól do smaku

5 szt pigwy

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w wodzie przez 3 godziny. Kapustę (jeżeli jest za kwaśna) należy opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej lniany i przesmażyć na nim cebulę na złoty kolor. Dodać kapustę, wodę i pokrojone w paski suszone grzyby pokrojone w kostkę /2cm owoce pigwy Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości na bardzo wolnym ogniu

Piernik świąteczny

Składniki:

1 szklanka cukru

1 szklanka miodu

1/2 kostki margaryny

6 jaj, 2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

przyprawa do piernika

1 szklanka śmietany

Przygotowanie:

Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Potem wlać śmietanę i zagotować. Gdy ostygnie do zimnego dodać żółtka, mąkę, sodę i cynamon na końcu pianę z białek. Piec około 1 godziny.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości