Przepisy kulinarne

Tu rządzi Magda Gessler!

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia mogą stać się przyczyną wielu stresów i frustracji. Szczególnie, kiedy trudno na tyle dobrze zaplanować zakupy i skoordynować przyrządzanie potraw, aby ze wszystkim zdążyć na czas. Dobrze wtedy poprosić o radę specjalistę. W studiu Dzień Dobry TVN, restauratorka i rewolucjonistka Magda Gessler, która o gotowaniu i doskonałym jego planowaniu wie wszystko, zdradziła, co można przygotować na tydzień wcześniej przed Wigilią?

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

 

 

Tydzień przed Świętami, a dokładnie ostatni weekend przedświąteczny, do doskonały moment na przygotowanie dań, które spokojne mogą postać do Wigilii w lodówce. Szczególnie warto upiec pierniki, które nie tylko nie stracą nic na swojej świeżości do samych świąt, ale także odpowiednio udekorowane mogą stać się uroczymi, domowymi ozdobami choinkowymi.

Kompot wigilijny z suszu
Składniki:
Suszone owoce:
10 dag jabłek                         
10 dag śliwek                          
10dag gruszek                       
2 łyżki miodu                           
5 sztuk goździków                     
cynamon do smaku
1 pomarańcza                 

Przygotowanie:
Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny. Podczas gotowania dodajemy miód, goździki i cynamon. Pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Garnek z kompotem zdejmujemy z ognia, dodajemy plastry pomarańczy i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy schłodzony po obfitym posiłku.


Kapusta wigilijna
Składniki:
1,5 kg kapusty kwaszonej
0,3 kg grzybów suszonych          
2 sztuki cebuli                              
0,3 litra oleju lnianego                  
0,5 litra wody                               
pieprz i sól do smaku
5 szt pigwy

Przygotowanie:
Grzyby moczymy w wodzie przez 3 godziny. Kapustę (jeżeli jest za kwaśna) należy opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej lniany i przesmażyć na nim cebulę na złoty kolor. Dodać kapustę,  wodę i pokrojone w paski suszone grzyby pokrojone w kostkę /2cm owoce pigwy Doprawić  do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości na bardzo wolnym ogniu


Piernik świąteczny
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1/2 kostki margaryny
6 jaj, 2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
przyprawa do piernika
1 szklanka śmietany

Przygotowanie:
Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Potem wlać śmietanę i zagotować. Gdy ostygnie do zimnego dodać żółtka, mąkę, sodę i cynamon na końcu pianę z białek. Piec około 1 godziny.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
68
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0