Święta zbliżają się wielkimi krokami, a my już zastanawiamy się co postawić na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych potraw warto trochą poeksperymentować. Babki, babeczki i muffiny. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na te słodkości. Zarówno w wersji klasycznej, jak i nowoczesnej.
Święta Wielkanocne to czas, który z pewnością każdemu z nas przywołuje na myśl inne wspomnienia. Gwar rodziny, serdeczne życzenia, malowanie pisanek i wspólne pieczenie. Mazurki, serniki czy babki? My stawiamy na te ostatnie. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne. Zobaczcie 3 przepisy na świąteczne babeczki i muffiny.
Babeczki wielkanocne – przepis
Małe, klasyczne babeczki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i element wielkanocnego koszyczka. Lekko wilgotne, miękkie i rozpływające się w ustach zadowolą podniebienie każdego malucha i dorosłego.
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
¾ kostki masła
Przygotowanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko, na następnie miksujemy na wolnych obrotach. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z foremek i studzimy.
Dla osób lubiących nieco więcej słodkości polecamy wielkanocne muffiny z jagodami i białą czekoladą. Taki deser z pewnością sprawdzi się przy świątecznej kawie lub herbacie.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki drobnego cukru
2 jaja (rozmiar „L”)
½ szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
100 g białej czekolady
około 300 g jagód (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Mokre składniki takie jak jogurt, jaja i olej mieszamy w wysokim dzbanku za pomocą rózgi. W drugim naczyniu łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dosypujemy suche składniki do mokrych, łączymy rózgą niezbyt długo, aż pozbędziemy się grudek i delikatnie dodajemy jagody i czekoladę. Łączymy szpatułką i rozlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka. Dekorujemy wg gustu.
Świąteczne pieczenie warto połączyć z zabawą, szczególnie jeśli w naszej kuchni goszczą dzieci. Wspólnymi siłami możecie wykonać prawdziwe działa sztuki. Babeczki w kształcie zajączka, wielkanocnej pisanki, a może róży? Wszystko zależy od waszej wyobraźni! Wystarczy krem mascarpone, kilka czekoladowych jajek, kolorowy cukier w pisaku i ruszamy do dzieła.
Składniki:
4 banany
1 jajo
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki jogurtu
2-3 garście pokrojonej czekolady lub chocolate chips
2 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Banany, jogurt i olej miksujemy blenderem, dodajemy całe jajo i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, proszek, sodkę, cukier, kakao i kawałki czekolady wrzucamy do drugiej miski i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i szybkim ruchem, niezbyt dokładnie łączymy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewam ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego dzbanka lub dzieży miksera. Zaczynamy powoli ubijać, następnie zwiększamy moc robota. Ucieramy do połączenia składników pilnując, by krem się nie zważył. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki.