W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy, jak powiedział prowadzący program Andrzej Sołtysik, trzy Gracje - siostry, które prowadzą blog kulinarny "Menu na weekend". Gdzie nauczyły się gotować? Dlaczego postanowiły dzielić się swoimi przepisami z innymi? W naszej kuchni przygotowałay: naleśniki amerykańskie z brzoskwinią, chłodnik migdałowy z czerwoną porzeczką i kaczkę na kurkach i fasoli szparagowej. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z ich propozycji.Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Pancakes z brzoskwiniami
Składniki:
400 g mąki
8 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
340 ml mleka
2 jajka
80 g masła + 40 g masła do brzoskwiń
340 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
ziarna z połowy laski wanilii
cukier puder (do posłodzenia serka - do smaku)
5 brzoskwiń
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
listki mięty (do przyozdobienia)
Przygotowania:
Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, mleko i roztrzepane jajko zmiksuj na gładką masę. Masło rozpuść w rondelku, a kiedy trochę przestygnie, dodaj do masy i ponownie zmiksuj składniki. Ciasto odstaw na ok. 15 minut. Pancakes smaż na suchej patelni (nie ma potrzeby używać dodatkowego tłuszczu). Jeden naleśnik to niecałe dwie łyżki ciasta - na rozgrzanej patelni układaj porcje ciasta, lekko rozprowadzając je łyżką. Pancakes smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż będą idealnie zrumienione i lekko wyrosną. Ser przełóż do miseczki, dodaj ziarna wanilii i cukier puder do smaku - wymieszaj łyżką składniki. Pancakes podawaj posmarowane serkiem i przyozdobione ulubionymi owocami. Jeśli lubisz bardzo słodkie śniadania, możesz polać naleśniki roztopioną czekoladą z dodatkiem masła.
Chłodnik migdałowy z czerwoną porzeczką
Składniki:
200 g bagietki
180 g jogurtu greckiego
180 ml oliwy z oliwek
150 g migdałów (blanszowane)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki octu winnego
ok. 300 ml schłodzonej wody mineralnej (niegazowanej)
100 g czerwonych porzeczek
pieprz i sól
Przygotowania:
Bagietkę pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski i zalej wodą - po ok. 2 minutach odsącz wodę. Do blendera przełóż bagietkę, migdały, czosnek, a następnie dodaj oliwę z oliwek, ocet winny i jogurt. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość. Następnie dolej wodę i ponownie miksuj. Przełóż chłodnik do lodówki. Po ok. 1 godzinie podawaj chłodnik przyozdobiony świeżymi czerwonymi porzeczkami.
Kaczka podawana na kurkach z fasolą szparagową
Składniki:
4 piersi kaczki (ze skórą)
350 g zielonej (świeżej) fasolki szparagowej
200 g kurek
2 ząbki czosnku
1/2 białej cebuli
120 ml białego wina
2 łyżki masła
świeży tymianek
oliwa z oliwek
pieprz i sól
Przygotowania:
Piersi kaczki wypłucz i natnij. Oprósz solą i pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż piersi kaczki z obu stron, aż się zrumienią. Piersi z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia kaczki, przygotuj fasolkę i grzyby. Fasolkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, podsmaż posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj kurki. Po ok. 3 minutach zalej całość winem, a kiedy odparuje ok. 2/3 płynu dodaj masło i dopraw sos solą i pieprzem. Pierś z kaczki podawaj na fasolce z kurkami, ozdobioną tymiankiem.
Ciasto czekoladowe z owocami
Składniki:
150g gorzkiej czekolady
200g owoców sezonowych (np. maliny, jagody, porzeczki itp.)
100g migdałów w płatkach
4 białka
80g cukru (najlepiej drobnego)
200g śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
100g mascarpone
50g malin i borówek amerykańskich (na wierzch)
2 ząbki gorzkiej czekolady drobno startej (do posypania)
Przygotowania:
Okrągłą blachę o średnicy ok. 22 cm natłuść masłem i wyłóż folią do pieczenia. Czekoladę posiekaj nożem. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier (cały czas ubijając masę). Następnie dodaj owoce, czekoladę i migdały i wymieszaj delikatnie całość. Masę przełóż do blachy, wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem, aż do uzyskania sztywnej piany. Mascarpone utrzyj w misce, a następnie dodawaj stopniowo bitą śmietanę, cały czas delikatnie mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy, przełóż ją na ciasto - równo rozsmaruj. Ułóż owoce i oprósz startą czekoladą. Ciasto powinno chwilę poleżeć w lodówce (co najmniej godzinę).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"