Piotr Kucharski poleca coś słodkiego na mroźne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował słodkości z mrożonych owoców: śliwek, truskawek i wiśni. Skorzystajcie z jego przepisów na: odwrócone ciasto ze śliwkami, muffinki z wiśniami i truskawkowe tiramisu. Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Odwrócone ciasto ze śliwkami
Składniki:
150 g masła
3/4szklanki cukru
5 jajek
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie mrożonych śliwek Hortex
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm. Nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód wyłożyć śliwki, skórką do góry na nie wylać ciasto. Piec w 180ºC przez około 50 minut. Ciasto wyjąć z formy i odwrócić.
Muffinki z wiśniami
Składniki:
1 opakowanie mrożonych wiśni Hortex
50 g cukru
Ciasto:
2 duże jajka
150 g cukru
120 ml oleju
1 cukier waniliowy
250 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml kwaśnej śmietany 12%
Przygotowanie:
Wiśnie lekko rozmrozić i pokroić. Podgrzać razem z cukrem, co jakiś czas mieszając aż całość nabierze konsystencji rzadkiej konfitury. Odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180ºC i wyłożyć formę do muffinek dwunastoma papilotkami. W dużej misce ubić jajka dosypując co jakiś czas cukier. Ciągle ubijając powoli dolać olej. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszać, następnie wmieszać w nią mąkę. Ciasto przelać do połowy wysokości przygotowanych papilotek, nałożyć po łyżce wiśni i zalać ciastem do dwóch trzecich wysokości papilotek. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. W tym czasie podgrzać pozostałe wiśnie i podawać z babeczkami. Można podać też z łyżką kwaśnej śmietany.
Truskawkowe tiramisu
Składniki:
1 opakowanie mrożonych truskawek Hortex
250 g cukru
250 g wody
1 kieliszek wiśniówki
2 jajka
500 g serka mascarpone
podłużne biszkopty
Przygotowanie:
Połowę truskawek, 100 g cukru i wodę gotować razem aż powstanie kompot. Następnie dodać wiśniówkę i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe truskawki rozmrozić i pokroić w plasterki. Jajka ubić z pozostałym cukrem, następnie wmieszać w mascarpone. Biszkopty moczyć w musie truskawkowym, układać w pucharkach, na nich ułożyć porcję truskawek i polać kremem. Składniki układać warstwami tak, aby na górze był krem który można ozdobić pokrojonymi truskawkami i listkiem mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"